Ajax en PSV krijgen hulp van tegenstander

ROTTERDAM, 5 nov. Ajax en PSV hebben bij hun royale zeges van afgelopen weekeinde in de eredivisie de nodige hulp van de tegenstander gehad. Van Dijk van Heerenveen zette de landskampioen al na twee minuten op het spoor van de 4-1 overwinning toen hij zijn doelman Swagerpasseerde. De Spartanen Snoei en Van der Gaag schoten beiden in het verkeerde doel en hielpen PSV zo mede aan de 6-1 triomf.

Ajax bleef in Heerenveen moeiteloos overeind. Door de goede sfeer inhet Abe Lenstra-stadion zou het jammer zijn als Heerenveen na een seizoen uit de eredivisie verdwijnt, gezien de povere kwaliteit van de voetballers is dat niettemin denkbaar. Wouters maakte na 22 minuten 0-2, waarna de Friezen het respect voor Ajax afwierpen. Van Dijk toonde ook in het goede doel te kunnen schieten, maar in de slotfase zorgden invaller Willems en Pettersson voor 1-4.

PSV kwam met de 6-1 tegen Sparta enigszins in de buurt van de monsterscore van afgelopen seizoen: 9-1. PSV speelde niet groots, maar de Rotterdammers boden alle gelegenheid. Snoei wist zich geen raad met Ellerman, die twee keer scoorde en met tien treffers voorlopig topscorer is. Voor PSV hadden verder succes: Vanenburg en Bosman. Het was Bosmans eerste competitiedoelpunt waarbij hij niet van elf meter uithaalde. Helder scoorde tegen.

Roda JC voelde zich bestolen bij Feyenoord. De wedstrijd liep in de slotfase uit de hand, nadat scheidsrechter Reygwart Feyenoord een strafschop had gegeven. Volgens hem had Broeders Griga neergelegd. Van der Laan benutte de buitenkans (2-1), Van de Luer reageerde even later zijn frustraties af op een tegenstander en kreeg rood. Na het laatste fluitsignaal wilden Roda-spelers Reygwart te lijf. Aanvoerder Hanssen hield zijn medespelers nog enigszins in de hand. Trainer Reker uitte felle kritiek op het scheidsrechterskorps en de KNVB-tuchtcommissie. Hij heeft alle wedstrijden van het eerste en tweedeelftal op video gezet. Hij hoopt bewijzen te verzamelen voor oneerlijk gefluit. Tot het tumult gebeurde weinig en scoorden Griga en Groenendijk.

FC Groningen en FC Den Haag staan geklasseerd als derde en vierde. De noorderlingen liepen al na de rust uit op FC Twente dank zij uitblinker Meijer, Huizingh en de Joegoslaaf Djurovski (2): 4-0. Valk en Danen, met vier doelpunten de clubtopscorers, bezorgden bij RKC Den Haag 2-0 voorsprong, Brard scoorde tegen.

Volendam won voor het eerst sinds 1982 thuis van Fortuna Sittard (2-1), dank zij Pastoor en Berghuis. Tegendoelpunt: Reijners uit eenstrafschop. Onderaan de ranglijst verdubbelde MVV zijn puntentotaal naarvier door met 2-0 van SVV te winnen. Van Berge Henegouwen uit een strafschop en Francois ontketenden een bescheiden Maastrichts feestje. FC Utrecht versloeg thuis Willem II met 1-0 dankzij een treffer van Alflen.