Warenhuis Asko wil Duits concern Co op overnemen

SAARBRUCKEN, 3 nov. Het Duitse warenhuisconcern Asko wil het Duitse detailhandelsconcern Co op overnemen, dat eerder dit jaar ternauwernood van de ondergang is gered via een ingrijpend saneringsplan.

Onderhandelingen zijn gaande, zo liet Asko gisteren weten. Asko beschikt sinds de verkoop van aandelenpakketten en bezittingen aan het Britse conglomeraat Lonrho, het Duitse levensmiddelenconcern Metro en de Duitse Landesbank over veel geld.

Volgens analisten zou Asko belangstelling hebben voor Co op omdat dat bedrijf verliezen van twee miljard mark in de boeken heeft staan die Asko fiscaal zou kunnen compenseren. Ook zou Asko zijn eigen levensmiddelenhandel willen versterken met onderdelen van Co op in streken waar Asko niet of slecht vertegenwoordigd is. Een andere belangstellende in (delen van) Asko is volgens geruchten in de Duitse detailhandelsbranche het concern Edeka Zentral.

Co op heeft in Duitsland veel bezittingen verkocht. Van de jaaromzet van elf miljard mark die voor de sanering werd behaald met 46.000 werknemers in 2.000 filialen zou dit jaar nog vier miljard mark overblijven, te behalen met 18.400 personeelsleden in 765 filialen. (DPA)