Snelle remise in tiende partij schaaktweekamp

AMSTERDAM, 3 nov. De tiende partij om het wereldkampioenschap schaken tussen Kasparov en Karpov is gisteren in New York in remise geeindigd. De stand is nu 5-5. Het kon eigenlijk nauwelijks een partij genoemd worden. Achttien zetten slechts, die minder dan drie uur in beslag namen. Vlak na de opening werden de dames geruild en een paar zetten later zag Kasparov in dat hij niets bereiken kon.

Karpov verdedigde zich deze keer met het Russisch. Een opening waar de spelers speciale herinneringen aan hebben, die waarschijnlijk voor Karpov zeer onaangenaam zijn. Kasparov won de laatste partij van hun eerste match in 1984/85 tegen de Russische verdediging van Karpov. Daarna werd de match, bij de stand 5-3 voor Karpov, gestopt. Eerder in de match, in de 41ste partij, had Kasparov zich ook een keer met het Russisch verdedigd. In die partij kwam Karpov gewonnen te staan. Als hij inderdaad gewonnen had zou de match beslist zijn, 6-1 voor Karpov, de indrukwekkendste overwinning ooit door een wereldkampioen behaald. Kasparov zou gebroken zijn en had misschien een baantje als partijsecretaris in Bakoe gezocht. Karpov verknoeide het en de geschiedenis ging anders. Nog vaak zal hij huiverend aan die 41ste partij gedacht hebben.

Kortom, de heren waren op bekend terrein. Kasparov deed het op de derde zet al anders dan vroeger. Een poging om Karpov te verrassen, die niet slaagde. Karpov bleek goed voorbereid en bracht op de achtste zet een openingsnieuwtje. Kasparov vond er geen goed antwoord op. De stelling vervlakte snel en tien zetten later bood Kasparov remise aan.

Vrije dag

Een onbenullige partij. Velen hadden gedacht dat beide spelers aan een vrije dag toe waren, die dan voor nuttige zelfkritiek gebruikt zou kunnen worden. Nu speelden ze wel, maar niet echt. Misschien wilden ze helemaal niet spelen en hadden ze allebei gehoopt dat de ander uitstel zou vragen. Zo is het wel eens gegaan. Beiden willen uitstel vragen, maar wachten tot de laatste minuut. Na twaalf uur kan het niet meer. Wie zich het eerst meldt is een van zijn vrije dagen kwijt. Een strijd even spannend als een schaakpartij. Het is riskant en gaat soms mis. Zoals in het spel dat gespeeld wordt door jongelui die het leven niet opwindend genoeg vinden. Met auto's aan dezelfde kant van de rijbaan zo hard mogelijk tegen elkaar in, wie het eerst uitwijkt heeft verloren en beiden denken dat de ander wel de wijste zal zijn.

Wit Kasparov-zwart Karpov, tiende partij 1. e2-e4 e7-e5 2. Pg1-f3 Pg8-f6 3. d2-d4 In hun eerdere partijen speelde Kasparov steeds 3. Pxe5 3... e5xd4 Deze vroeger zeer gebruikelijke zet zie je tegenwoordig zelden meer. Bijna iedereen doet 3... Pxe4 4. e4-e5 Pf6-e4 5. Dd1xd4 d7-d5 6. e5xd6 Pe4xd6 7. Pb1-c3 Pb8-c6 8. Dd4-f4 Pd6-f5 Voor zover ik heb kunnen nagaan is dit een nieuwe zet. Het meest gebruikelijk is 8... g6 9. Lf1-b5 De poging om een pion te winnen met 9. Pb5 zou na 9... Lb4+ 10. Ld2 De7+ 11. Le2 0-0 gevaarlijk voor wit zijn. 9... Lf8-d6 10. Df4-e4+ Dd8-e7 11. Lc1-g5 f7-f6 12. Lg5-d2 Lc8-d7 13. 0-0-0 De7xe4 14. Pc3xe4 Ld6-e7 15. g2-g4 a7-a6 Hier dacht Karpov lang over na. De stelling is vervlakt en als er in de komende paar zetten niets bijzonders gebeurt is remise onvermijdelijk. Wit heeft echter een kleine voorsprong in ontwikkeling en zwart moet nog even oppassen. 16. Lb5-c4 Pf5-d6 17. Pe4xd6+ Le7xd6 18. Td1-e1+

Remise. Hoewel de stelling beslist geen heksenketel genoemd kan worden is hij toch nog niet helemaal oninteressant. Na 18... Pe7 kan wit de strijd gaande houden met het pionoffer 19. Pd4, want 19... Lxg4 20. Thg1 h5 21. f3 is gevaarlijk voor zwart. Veiliger lijkt 18... Le7 en dan zal er inderdaad niet veel aan de hand zijn.

    • Hans Ree