Rotterdam verplicht afval op te nemen

DEN HAAG, 3 nov. De gemeente Rotterdam dient te accepteren dat het soms moet helpen bij het oplossen van afvalproblemen van andere gemeenten. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald. De gemeente had zich bij de Raad van State beklaagd over de voorwaarden die Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland aan de vergunning voor een nieuw kunstduin heeft verbonden. De provincie stelde daarin dat Rotterdam in geval van calamiteiten bij andere dan Rotterdamse afvalovens storting van afvalslakken van elders moet toestaan. De Raad van State vindt nu dat de provincie als hoedster van de afvalproblemen mag uitmaken waar afval van andere installaties moet worden geaccepteerd. De vorming van het kunstduin op de Maasvlakte kan volgens de Raad van State direct beginnen. De gemeente Rotterdam wil daar vanaf begin volgend jaar 100.000 kubieke meter afvalslakken uit afvalovens in storten.