Literatuur krijgt nadruk in culturele hoofdstad Dublin

AMSTERDAM, 3 nov. In 1991 is de Ierse hoofdstad Dublin 'Culturele hoofdstad van Europa'. De officiele opening is op 17 maart (St Patricksday), een Ierse nationale feestdag.

Het programma omvat culturele activiteiten op het gebied van muziek, dans, drama en beeldende kunst, maar dit keer vooral ook literaire evenementen.

Volgens een woordvoerder van de Ierse ambassade in Nederland is Dublin juist uitgekozen vanwege 'het indrukwekkende literaire verleden met schrijvers als Oscar Wilde, George Bernard Shaw, William Butler Yeats, Samuel Beckett, James Joyce en Brendan Behan'.

Een van de belangrijkste dagen is Bloomsday, 16 juni, de dag waarop de roman Ulysses van James Joyce speelt. Voor Joyceanen is deze dag ieder jaar een hoogtepunt, maar in 1991 krijgt de dag extra aandacht met een wandeling langs alle lokaties die hoofdpersoon Leopold Bloom aandoet in Ulysses. De opzet is dat iedereen zich kleedt zoals in 1904, het jaar waarin Ulysses speelt, gebruikelijk was.

Niet bekend

Komend jaar gaan in Dublin twee nieuwe musea open. Beide openingen zijn gepland voor mei. Behalve een Writer's Museum komt er ook een Irish Museum of Modern Art. Het nieuwe Museum of Modern Art wordt ondergebracht in het Royal Hospital in Kilmainham.

Het predikaat 'Culturele hoofdstad' is een initiatief uit 1983 van de EEG-ministers voor cultuur en maakt deel uit van 'een actief Europees cultuurbeleid'. Doel is onder meer een betere uitwisseling van kunstzinnige activiteiten. Dit jaar is Glasgow Culturele hoofdstad. In 1987 was het Amsterdam.