Koersen op Wall Street trekken aan

NEW YORK, 3 nov. De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren flink gestegen. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste industriele fondsen ging met 35,90 punten omhoog tot 2490,85 punten. De omzet bedroeg 170 miljoen aandelen na 157 miljoen op donderdag.

Het beursgemiddelde heeft de hele dag op winst gestaan. De in de middag bekendgemaakte werkloosheidcijfers en gegevens van te verwachten economische bedrijvigheid vormden geen reden tot optimisme. Toch werd er op grote schaal aandelen gekocht. Het lage koerspeil van de laatste tijd maakte het aantrekkelijk voor de beleggers aandelen te kopen. Vooral de banken, die enige tijd uit de gratie waren, vonden weer aftrek. Daardoor trokken de andere aandelenkoersen ook aan.

De dollar bereikte in New York een peil dat sinds de tweede wereldoorlog niet was voorgekomen. Tegen het einde van de handel noteerde de munteenheid fl.1,6845 na fl.1,6950 op donderdag. De eerder op de dag bekendgemaakte gegevens over de Amerikaanse economie hadden wel een negatieve invloed op de valutahandel. Bovendien werd er gespeculeerd op een verder sein tot renteverlaging van de Amerikaanse centrale banken. In Amsterdam bedroeg de slotkoers van de dollar nog fl.1,6855. (ANP/UCN)