India: 68 doden bij religieuze conflicten

AYODHYA, 3 nov. Bij ernstige religieuze onlusten zijn gisteren in India 68 mensen gedood. Onder hen zijn achttien hindoes die door de politie in de noordelijke stad Ayodhya werden doodgeschoten. Dat gebeurde toen een menigte van ongeveer tienduizend militante hindoes versperringen bestormde die de politie rondom de omstreden moskee in deze stad had aangebracht. De aanvallers wilden de moskee binnendringen om daar een begin te maken met de bouw van een tempel voor hun god Ram. Sinds afgelopen dinsdag zijn bij botsingen tussen hindoes en moslims in geheel India ongeveer 175 mensen omgekomen.

Aanleiding tot de onlusten is het voornemen van militante hindoes in Ayodhya, een stad van vijftigduizend inwoners en driehonderd tempels, een tempel te bouwen op de plaats waar Ram is geboren. Juist op die plek staat sinds de zestiende eeuw een moskee. Volgens moslims, een minderheid van honderd miljoen mensen in India, is het onmogelijk te bepalen waar Ram precies ter wereld is gekomen. Ram is de held van het hindoe-epos Ramayana en is de meest vereerde god door de hindoegemeenschap.

De campagne om een tempel te bouwen ontaardde op 23 oktober in een crisis toen de Indiase regering Lal Krishan Advani, leider van de hindoepartij Bharatiya Janata Partij (BJP), oppakte. Die actie werd uitgevoerd om hem ervan te weerhouden naar Ayodhya te reizen. (Reuter/UPI)