Gymnastiek

De tweestrijd tussen de Europese grootmachten in de ritmische sportgymnastiek, de Sovjet-Unie en Bulgarije, is gisteren bij het EK in Stockholm verrassend overtuigend in het voordeel van de Russische meisjes geeindigd. Oksana Skaldina, Alexandra Timotsjenko en Oksana Kostina bleven hun grote rivalen in de landenrangschikking 0,6 punt voor. De royale marge kwam zelfs niet in gevaar door grote fouten van Kostina in haar laatste twee oefeningen. Opmerkelijk was de opkomst van de Westeuropese landen. Spanje profiteerde optimaal van de enorme inspanningen die het land zich getroost met het oog op de Olympische Spelen. Het Spaanse trio reikte zelfs tot de derde plaats. Maar ook Duitsland en Italie rukten op en verdreven landen als Roemenie, Polen en Tsjechoslowakije naar het tweede plan. Nederland bleef daarbij zoals verwacht ver achter. Het Oranje-trio werd twintigste en hield alleen Israel achter zich. Toch was de Bulgaarse trainster Veneta Michailova niet ontevreden, gelet ook op de magere voorbereiding. 'Nicole Ros heeft niet mee kunnen doen, maar ook Liane Grasch en Vanessa Bernhart hebben met blessures te kampen gehad. De daardoor ontstane trainingsachterstand was hier direct merkbaar.'