GELEI VAN KWEE EN GRANAATAPPEL

De kwee, ook bekend als kweepeer, kan niet zonder meer worden gegeten; daarvoor is hij te hard en te wrang. Het is mogelijk de kwee klein te krijgen door de vrucht geruime tijd te koken. De kwee bevat veel pectine en werd daarom vroeger vaak gebruikt als hulpmiddel bij het maken van jam en gelei uit vruchten die minder rijk met deze stof zijn gezegend. Pectine kan nu chemisch worden bereid, waardoor de kwee aan belang heeft ingeboet. Het zou echter jammer zijn als deze vrucht van het toneel zou verdwijnen. Daarom vandaag een recept voor een gelei waarin kwee is verwerkt. De gelei kan worden gegeten op brood, toast, cake of scones of worden geserveerd bij vlees of gevogelte. Bewaar of schenk de gelei weg in decoratieve potjes. Voor het vullen van zo'n zes potjes is nodig:

11/2 kilo kweeen

2 granaatappels

1 citroen

ongeveer 11/2 kilo geleisuiker

Was de kweeen goed, snijd ze in vieren, verwijder steel en klokhuis en doe het restant in een pan. Giet er twee liter water bij en breng het water aan de kook. Kook de stukken kwee op laag vuur gedurende anderhalf uur, tot het vruchtvlees zacht is. Maak intussen de potten met heet sodawater schoon, spoel ze af met heet water en laat ze op een schone doek uitlekken. Halveer de granaatappels en pers de helften net als bij sinaasappels uit. Pers ook de citroen uit. Neem een zeef, leg daarin een vochtige, uitgewrongen doek en giet daarop de inhoud van de pan en het sap van de granaatappels en de citroen. Laat het vocht door de doek lekken; druk daarbij niet op de kweeen, want dan wordt het sap troebel. Meet het uitgelekte sap af in een litermaat, giet het dan in de pan en voeg een overeenkomstige hoeveelheid geleisuiker toe. Dus, bijvoorbeeld, 11/2 kilo suiker op 11/2 liter sap. Breng het mengsel al roerende aan de kook. Laat het 4-7 minuten borrelend koken. Laat van een lepel een druppel gelei op een bord vallen. Houd het bord schuin; loopt de druppel niet of slechts traag uit, dan is dat een teken dat de gelei dik genoeg is. Schep eventueel schuim op de gelei in de pan met een spaan weg. Laat de gelei vijf minuten afkoelen. Schep de substantie in de potten en sluit de potten goed af. Bewaar eenmaal geopende potten in de koelkast.

    • Annelène van Eijndhoven