Foto

MAASLAND Feest in het Lickebaertgebied. Op 14 juli 1989 moest de winkel waar de familie Sonneveld de produkten van de eigen boerderij verkocht dicht. Gistermiddag kwam voormalig minister Braks van landbouw, zoals hij destijds had beloofd, het bedrijf persoonlijk heropenen. Bijna een jaar heeft de zuivelboerderij onder de rook van de afvalverwerking Rijnmond stilgelegen als gevolg van de 'dioxinen-affaire'. Nadat metingen in de buurt van de AVR hadden geduid op de aanwezigheid van te hoge concentraties dioxinen, werden de produkten van verscheidene landbouwbedrijven uit voorzorg uit de handel genomen. Metingen tijdens een vervolgonderzoek wezen dit voorjaar uit dat de hoeveelheid aangetroffen dioxinen in het melkvet de norm niet meer overtrof. Sinds deze zomer is de boerderij van Sonneveld weer volop in bedrijf. De plannen om in Texel of in de Verenigde Staten een nieuw leven te beginnen zijn daarmee van de baan. Mevrouw I. Sonneveld zal haar tijdelijk werk als verpleegster weer inruilen voor een plaats in de winkel. Maar Sonneveld schat dat nog wel even zal duren voordat zij net als vroeger elke week zo'n 3000 liter karnemelk, 2000 liter melk en 300 liter yoghurt kan verkopen. (Foto NRCHandelsblad/ Leo van Velzen)