FNV stelt acties bij NOB uit na overleg

HILVERSUM, 3 nov. Dit weekeinde zijn geen acties te verwachten van de afdeling decor van het NOB. Bestuurder Klaas Koornstra van de dienstenbond FNV heeft dat gisteravond gezegd tijdens een onderbreking van het overleg tussen de bonden en de directie over het voornemen van de laatste om de afdeling decor af te slanken en elders binnen het NOB 475 extra banen te schrappen.

Een angel is volgens Koornstra uit het overleg gehaald: het plan voor de decorafdeling is van tafel. Wat er met de afdeling decor dan wel moet gebeuren zal worden opgenomen in een totaalplan over de toekomst van het NOB, dat in februari klaar moet zijn.

In het oorspronkelijke plan van de directie zouden bij de afdeling decor 40 van de ruim 200 arbeidsplaatsen vervallen. Bonden en directie zijn het nog niet eens over de eis van de bonden dat gedwongen ontslagen bij het NOB uitgesloten moeten worden.

Het overleg wordt volgende week voortgezet. De bonden en de directie zijn het er wel over eens dat de periode waarin het lopende sociale plan geldt verlengd moet worden tot 1 juli 1993. Het zou oorspronkelijk aflopen op 1 juli 1991, als de eerste saneringsronde voltooid moet zijn.

Na het ruim zes uur durende overleg van gisteravond verklaarde zowel vakbondsbestuurder Koornstra als NOB-directeur E. Horstra zich positief over de kansen om volgende week een oplossing te vinden voor het verschil van mening over de gedwongen ontslagen, die de directie niet wil uitsluiten.

Horstra wil wel toezeggen om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden, maar hij is huiverig voor een harde garantie. Hij vreest dat NOB-ers, nu het sociale plan wordt verlengd tot 1993, de ernst van de situatie bij het NOB niet voldoende zullen inzien en niet genoeg zullen meewerken aan overplaatsingen binnen het bedrijf. 'We kunnen geen jaar vertraging verdragen', zo zei hij. (ANP)