Duitse bond pakt vandalen hard aan

AKEN, 3 okt. De Duitse voetbalbond (DFB) heeft harde maatregelen aangekondigd tegen de vandalen die afgelopen woensdag tijdens de uitwedstrijd van de wereldkampioen tegen Luxemburg ernstige ongeregeldheden veroorzaakten. Volgens Wilfried Hennes, jurist en veiligheidsfunctionaris van de DFB, zullen alle personen, die bij de rellen in het Groothertogdom waren betrokken en die door de politie zijn herkend, levenslang uit de stadions worden geweerd. Bovendien zullen de supporters die strafbare feiten hebben gepleegd voor de rechter worden gebracht.

'In Luxemburg is sprake geweest van ernstige criminaliteit. Een bende pleegde een brute roofoverval op een patatkraam. Daar staat normaal gesproken vijf jaar gevangenisstraf voor. Onschuldige burgers werden bedreigd en aangevallen, op een manier die juridisch te omschrijven is als het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Nog een geluk dat er geen doden zijn gevallen. De vandalen, die de politie en soldaten bekogelden met volle flessen en andere levensgevaarlijke voorwerpen, kunnen een aanklacht tegemoet zien wegens poging tot doodslag', zei Hennes.

Voor de wedstrijd was de DFB al duidelijk geworden, dat verscheidene honderden oproerkraaiers slechts naar Luxemburg wilden om zich eens onbehoorlijk uit te leven. Dat was de Luxemburgse autoriteiten tevoren meegedeeld. Veel potentiele vandalen werden al bij de grens aangehouden en teruggestuurd, nadat hun identiteit was vastgesteld. (SID/DPA)