Bush deze maand naar troepen in Golfgebied

ROCHESTER/TOKIO, 3 nov. President George Bush zal later deze maand de Amerikaanse troepen in de Golf bezoeken. Dat gebeurt als onderdeel van een reis naar Europa en het Midden-Oosten. De vroegere Japanse premier Yasuhiro Nakasone is vandaag naar Bagdad vertrokken om te pogen alle buitenlandse gijzelaars vrij te krijgen.

Bush zal op 16 november vertrekken en op 23 november in Washington terugkeren. Hij komt naar Europa om in Parijs de topconferentie bij te wonen van de CVSE, de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, waar de opheffing van de Europese deling zal worden bekrachtigd. Zijn reis begint in Praag, waar hij op 17 november de viering van de Tsjechoslowaakse omwenteling zal bijwonen. Daarna zal hij in Ludwigshafen de Duitse kanselier Kohl spreken. Na het bezoek aan de Parijse top vliegt de president door naar Saoedi-Arabie om 'Thankgiving day', een Amerikaanse feestdag, door te brengen bij de troepen die naar het Golf-gebied zijn gestuurd als reactie op de Iraakse invasie van Koeweit.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, zal volgende week in Moskou een ontmoeting hebben met Sovjet-president Michail Gorbatsjov en minister van buitenlandse zaken Sjevardnadze over de crisis in de Golf. Baker zal in Kairo een ontmoeting hebben met zijn Chinese ambtgenoot Qichen Qian, die dinsdag aan een reis naar Irak en andere landen in het Midden-Oosten begint. Baker zal in het Golf-gebied de leiders van Saoedi-Arabie en Bahrein spreken en ook met de verdreven heerser van Koeweit een onderhoud hebben. Verder bezoekt hij Egypte, Turkije, Groot-Brittannie en Frankrijk. (Reuter/AP)