Botsingen in Moldavie eisen zeker zes levens

MOSKOU, 3 nov. Bij ongeregeldheden tussen Moldavische nationalisten en Russische inwoners van Doebossari, een stadje ten noordoosten van Kisjinev, zijn gisteravond zeker zes mensen omgekomen en meer dan dertig gewond geraakt. Elders in het gebied zouden nog eens vier doden en twintig gewonden zijn gevallen, meldt een journalist uit Tiraspol, de hoofdstad van de regio Dniestr, waar vooral veel Russen wonen.

De gevechten braken uit nadat de Russen, die in Doebossari de meerderheid vormen, een groep Moldavische 'vrijwilligers' aan de rand van de stad hadden opgewacht en vervolgens opbrachten naar het centrum, waar juist een demonstratie van ongeveer vierduizend mensen aan de gang was. Bij de gevechten die het gevolg waren, is ook een politieman omgekomen. Volgens de loco-burgemeester van Doebossari maken de burgers zich nu op om hun stad te 'verdedigen' en zijn er daartoe bij de brug over de Dniestr barricaden opgeworpen.

De gevechten zouden gisteravond zijn overgeslagen naar Roebnitsa, zestig kilometer noordelijker, en Benderi in het zuiden. In het iets oostelijker gelegen Tiraspol hebben volgens telefonische mededelingen ongeveer tweeduizend Russische burgers zich bovendien klaargemaakt om hun lotgenoten in Doebossari te gaan 'helpen'. De regering van Moldavie heeft in deze steden de noodtoestand uitgeroepen.

Sovjet-president Michail Gorbatsjov sprak gisteravond in een interview voor de televisie van een 'alarmerende situatie' waar volgens hem een 'grote dreiging' van uit ging. Als er niet wordt ingegrepen zal de 'crisis zich verscherpen', voorspelde Gorbatsjov. De president zegde de Moldavische regering steun toe.

Pag.5: Vervolg

    • Hubert Smeets