Bolkestein: Lubbers zette Duisenberg en VVD te kijk

DEN HAAG, 3 nov. VVD-leider Bolkestein meent dat president W. Duisenberg van de Nederlandsche Bank door premier Lubbers op dezelfde manier 'met een geintje het bos is ingestuurd' als de VVD tijdens de algemene beschouwingen. Bolkestein zei dit gisteravond in een toespraak tot de Vereniging van staten- en raadsleden van de VVD in Lunteren.

Lubbers deed twee weken geleden op zijn wekelijkse perconferentie de waarschuwingen van Duisenberg voor het komende begrotingsjaar af met de mededeling dat ieder jaar 'als de bladeren vallen' de bankpresident met zo'n verhaal komt. Tijdens de algemene beschouwingen kwamen Bolkestein en De Korte ook een aantal malen in het nauw door het optreden van Lubbers en Kok.

Bolkestein meent dat het kabinet ten onrechte schik heeft om de waarschuwingen van anderen. In de sombere prognose die minister Kok woensdagavond in Scheveningen liet horen ('er komt economisch zwaar weer') ziet de VVD-leider een bewijs van zijn gelijk. 'Dat was natuurlijk reeds bekend'.

Dat premier Lubbers op het CDA-congres vorige week zaterdag de vermindering van de staatsschuld tot beleidsprioriteit nummer een uitriep vond hij 'eigenlijk vreemd'. 'Wij wisten dat al in de jaren tachtig'.

De eerste miljoenennota van het kabinet noemde hij een vingeroefening. Het kabinet is er niet in geslaagd om in het eerste jaar van zijn bestaan 'flink op te treden. Het kabinet is als een reus met knikkende knieenfoutief teken'. Bolkestein zei er niet zeker van te zijn dat in de komende financiele 'tussenbalans' rond de jaarwisseling knopen zullen worden doorgehakt. Het kabinet zal wel zoveel mogelijk spanningen voor de Statenverkiezingen begin volgend jaar willen voorkomen. Hij zei het als taak van de VVD-fractie te beschouwen te waken tegen 'weer een grote wegmoffeloperatie'. De VVD wil daarbij 'de handen vrij houden'. Bolkestein zei zijn kritiek 'niet eenzijdig tegen of het CDA of de PvdA te zullen richten.' Beide partijen noemde hij gelijk verantwoordelijk. De keus voor een mogelijke toekomstige coalitiepartner liet hij nadrukkelijk in het midden. 'Wat de toekomst zal brengen kan niemand zeggen.' Hij constateerde wel dat het CDA nu dichter bij de PvdA staat dan bij de VVD. Tegelijkertijd staan de economische ideeen van het CDA weer dichter bij de VVD.