Arts bevreesd voor gebruik EPO in New York marathon

NEW YORK, 3 nov. Een aantal van de 25.000 deelnemers aan de marathon van New York, die morgen wordt gehouden, loopt het risico te overlijden door de combinatie van de zware inspanning en het gebruik van het medicijn erythropoietin (EPO). Dat heeft de bloedspecialist dr. Randy Eichner gisteren gezegd op een bijeenkomst van de New York Road Runners Club. Volgens Eichner gebruikt een aantal lopers EPO als doping.

Tijdens de bijeenkomst werd meegedeeld dat er een verband is gelegd tussen een aantal recente sterfgevallen van Nederlandse wielrenners en het gebruik van EPO, een medicijn dat ook wel wordt voorgeschreven bij de behandeling van kanker, AIDS en nierziekte en dat de productie van extra rode bloedlichaampjes verhoogt. Topsporters hopen daarmee een verhoogde zuurstofopname te bewerkstelligen. Eichner, verbonden aan de universiteit van Oklahoma, stelde dat een atleet daarmee in een twintig minuten durende wedstrijd dertig seconden tijdwinst kan boeken.

Voor het eerst sinds in 1970 de eerste editie met 126 deelnemers werd gehouden zal er tijdens de marathon van New York een inzameling worden gehouden voor de kankerbestrijding. Organisator Fred Lebow, die werd verweten te flirten met een ramp toen hij voorstelde de wedstrijd door vijf delen van de metropool te laten voeren, wordt zelf behandeld aan een hersentumor. Morgen luidt het motto van de loop dan ook: 'Fred, this run's for you'. Er worden bij de New York Marathon drie miljoen toeschouwers verwacht. (Reuter)