Vrolijke Franse reactie op aanval van The Sun

PARIJS, 2 nov. De Franse kranten maken zich vandaag vrolijk over het Britse dagblad The Sun, dat gisteren zijn voorpagina inruimde voor een aanval op Jacques Delors, de Franse voorzitter van de Europese Commissie.

In een vlaag van patriottisme waarop The Sun een speciaal patent heeft, haalde het blad alle anti-Franse cliches uit de kast. Dat alles ter verdediging van 'ons goeie ouwe pond sterling' dat dreigt te worden opgeslokt door de ecu, de munteenheid van het Verenigd Europa, waar Delors voor staat.

The Sun, met een oplage van vier miljoen exemplaren de grootste Britse krant, vraagt zijn lezers vanmiddag om twaalf uur het gezicht naar het zuiden naar Frankrijk te wenden en zo hard mogelijk te schreeuwen waar deze 'Franse dwaas zijn ecu maar moet wegstoppen.'

'Rosbiefs, de beste groeten van de kikkers', bloklettert Le Parisien vanmorgen. The Sun opent de jacht op de kikkers, meldt Le Quotidien de Paris. 'Ze verwijten ons dat we kikkers eten, en paardevlees en slakken, maar toch houden we van ze', aldus Le Parisien.

Het blad vervolgt: 'Behalve lekker eten (la bonne bouffe) hebben ze alles uitgevonden, tennis, voetbal, rock, humor, tuinen, Sherlock Holmes, Jane Birkin, Shakespeare. Het zou onaardig zijn jullie te verwijten dat jullie alles bij ons komen wegpikken, onze wijnen, onze gerechten, onze koks, onze kazen, onze boerderijtjes. Het zou te gemakkelijk zijn om de spot te drijven met jullie regenachtige weekeinden, jullie hooghartigheid, de konijnetanden van jullie lady's en de cafes die 's zondags en 's avonds dicht zijn. En we praten ook niet over jullie hooligans. Hoe zegt men ook weer 'fair play' in het Engels.'

Terwijl de Figaro wijst op het gebruikelijk lage niveau waarop het Britse blad te werk gaat, omschrijft Liberation de oproep van The Sun als een meesterwerk: het blad dat bekend staat door zijn racisme en bedachte verhalen, heeft zichzelf overtroffen.