Van der Giessen

De Nederlandse scheepswerf Van der Giessen-de Noord heeft van de Italiaanse overheid een order ontvangen voor de bouw van vijf veerboten met een gezamenlijke waarde van 300 miljard lire (f. 450 miljoen). De order is afkomstig van Finmare, de scheepvaartdochter van het Italiaanse staatsbedrijf IRI. Dat heeft Van der Giessen-de Noord gisteren bevestigd.

De schepen worden in twee fasen opgeleverd. Na de eerste fase, die loopt tot augustus 1992, moeten drie van de vijf boten gereed zijn. De resterende veerboten moeten in het voorjaar van 1993 worden afgeleverd.

De veerboten worden eigendom van een nieuw door Finmare op te richten onderneming. De Italiaanse overheid krijgt een meerderheidsbelang in dit nog naamloze bedrijf dat in het leven is geroepen om de verkeersdrukte op het Italiaanse vasteland te verlichten. De maatregel maakt deel van het nationale transportplan. Daarin wil de regering een groot deel van het drukke vervoer over de weg naar het water verplaatsen.

Finmare heeft ook nog een vervolgorder voor de bouw van vier veerboten in petto, maar die is bestemd voor Italiaanse scheepsbouwers.