Sligro in problemen na overname

ROTTERDAM, 2 nov. De groothandelsgroep Sligro uit Veghel is in ernstige financiele problemen geraakt na de overneming van branchegenoot Abim Beheer in Alkmaar eerder dit jaar. De Brabantse groothandel, sedert een jaar aan de beurs genoteerd, heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Op de Amsterdamse beurs is de notering van Sligro op eigen verzoek vanaf dinsdag opgeschort. De handel in het aan de parallelmarkt genoteerde fonds werd vandaag hervat. Sligro opende vandaag op 42 gulden, een verlies van 13,70 gulden vergeleken met de slotkoers van maandag.

Volgens de directie zijn voorzieningen getroffen voor de tegenvallers bij Abim. Het vermogen zal daardoor eind dit jaar zijn geslonken tot 21 miljoen gulden, tegen 35 miljoen vorig jaar.

Sligro heeft na de overneming grote tekortkomingen geconstateerd in de boekhouding bij Abim. De onderneming heeft intussen beslag laten leggen op de betaalde koopsom, die deels in aandelen werd voldaan. Daarnaast gaat Sligro de verkoper strafrechtelijk aanpakken. 'We vermoeden dat hier sprake is van forse fraude', aldus een zegsman van Sligro vanmorgen.

Met de NMB Postbank zijn regelingen getroffen waardoor de financiering van Sligro onder meer via een tijdelijke versterking van het garantievermogen is gagarandeerd. Volgens Sligro is het 'voor negentig procent' zeker dat het dividend over 1990 zal worden gepasseerd.

Sligro nam Abim vijf maanden geleden over. Abim heeft vestigingen in Alkmaar, Nieuwegein, Drachten, Bemmel en Den Haag, die bijelkaar een jaaromzet hebben van honderd miljoen gulden. Het aantal werknemers bedraagt honderd.

De omzet en de winst van Sligro, exlusief Abim, zijn in het derde kwartaal verder gestegen. Volgens voorlopige cijfers nam de omzet tot en met september toe met 17 procent en de winst uit gewone bedrijfsuitoefening met 20 procent.

De groei is volgens Sligro voor een belangrijk deel te danken aan overnemingen eerder dit jaar en aan uitbreidingsinvesteringen. De autonome omzetgroei was 8 procent. De Brabantse groothandel verwacht de jaarwinst van 1989 (6,3 miljoen gulden) niet te kunnen evenaren wegens de problemen met Abim en de hoge rentestand.