Sligro daalt kwart op matte effectenbeurs

ROTTERDAM, 2 nov. Sligro, waarin de handel werd hervat, moest een kwart van de koers inleveren. KLM moest drie dubbeltjes inleveren.

AMSTERDAM De op de parallelmarkt genoteerde groothandelsonderneming Sligro was vanmorgen het meest opvallende fonds van een weer matte Amsterdamse effectenbeurs. Sligro moest gisteren na een schorsing van twee en een halve dag melden in de financiele problemen geraakt te zijn door de overneming van Abim in Alkmaar. Het fonds kwam nu terug in de notering op een 14 gulden lagere notering van fl.43,00.

Het Damrak sleepte zich moeizaam richting weekeinde. Het beeld op de aandelenmarkten was nogal verdeeld met behalve bij Sligro nauwelijks wijzigingen van grote importantie. De stemmingsindex was tegen het middaguur 0,1 punt gezakt naar 94,6.

KLM, dat gisteren bekend maakte dat de nettowinst in het afgelopen kwartaal met 74 procent is gekelderd, bereikte met een daling van 30 cent naar fl.18,80 een diepste punt voor dit jaar. In de verdrukking bleef ook Hunter Douglas. Het fonds was gistermiddag tevergeefs aangeboden op fl.61 en nu kwam het tot handel op een nog eens fl.2 lagere koers van fl.59. Fokker kon zich licht herstellen met twee kwartjes tot fl.33,80. Pakhoed veerde een gulden op naar fl.199, maar uitgever VNU verloor bijna een gulden op fl.76,60. Koninklijke Olie kon zich net niet handhaven en op fl.132,20 moest dit voor Amsterdam zo belangrijke fonds een dubbeltje inleveren.

Bij de kleinere fondsen werd Ubbink fl.4 goedkoper op fl.83. Dico zakte fl.2 weg naar fl.102,50, terwijl voor Nedap, gisteren ook al zwak gestemd, nu een nog eens fl.6 lagere advieskoers werd opgemaakt. Vredestein deed het met een twee kwartjes hogere koers van fl.15 redelijk.

De obligatiemarkt gaf, ondanks de verhoging van het disconto met een kwart procentpunt, overwegend wat kleine koersstijgingen te zien.

TOKIO - Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen ging met 100,17 yen (0,4 procent) omlaag en sloot op 24.194,99 yen. Gisteren was er een forse daling met 899 yen (3,6 procent).

De stemming werd gedrukt door onzekerheid rond de Golf-crisis en de rente-ontwikkeling. Het Nikkei-gemiddelde kwam in de loop van de dag op een verlies te staan van bijna 500 yen, maar ging later weer omhoog door een herstel van de obligatiemarkt en een koersstijging van de yen tegenover de dollar. De dollar sloot op 129,10 yen, 1,60 yen lager dan gisteren.

De aandelenomzet nam verder af tot naar schatting 320 miljoen aandelen. Gisteren werden 352 miljoen aandelen verhandeld.

NEW YORK - Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen sloot op een stand van 2454,38 punten, een winst van 12,62 punten. De handel was redelijk te noemen met een omzet van ongeveer 157 miljoen aandelen.

Van de 1975 verhandelde fondsen konden 892 stukken de weg omhoog vinden en zakten 608 noteringen. Wall Street vertoonde een bewegelijk beeld. Bij het begin van de handel zakte de toonaangevende beursbarometer weg en bereikte een grootste daling van ruim 20 punten. Daarna kwamen koopjesjagers op de markt die vooral de bank- en computeraandelen een duw in de rug gaven. Ook een vriendelijke obligatiemarkt stuwde de koersen omhoog waardoor de stijging van het koersgemiddelde een voorlopig hoogste punt van 23 punten behaalde. Net voor het slot echter zorgden kleine verkooporders voor een halvering van de winst.

De obligaties gingen sterk omhoog na de publikatie van slechte economische cijfers, waaronder de index voor inkoopdirecteuren. Volgens handelaren dreigt er nu zeker een recessie en zal het orgaan van de Amerikaanse centrale banken, de Fed, de rentetarieven snel verlagen. Maandag had de Fed al een eerste signaal gegeven door een kleine verlaging van de 'Federal fund rate'. De dollar behaalde aan het slot van de handel in New York een stand van fl.1,6950 tegenover een slot van fl.1,7120 gisteren.