Schokprogramma voor Hongarije

BOEDAPEST, 2 nov. De centrum-rechtse regering van Hongarije is van plan drastische maatregelen te nemen om de economische malaise in het land te lijf te gaan.

Subsidies op voedsel, brandstof en vervoer worden afgeschaft, de staatsbedrijven versneld geprivatiseerd, de belastingen ingrijpend hervormd, terwijl uitstaande zachte leningen voor woningen ineens moeten worden afgelost of anders tegen marktrente zullen gelden.

De oppositie in het Hongaarse parlement heeft de regering steeds verweten te voorzichtig te zijn. Veel kiezers die de regeringspartijen zes maanden geleden aan een grote verkiezingsoverwinning hielpen steunen nu de oppositie die om harde maatregelen roept om de economie uit het slop te halen.

Het nieuws over het schokprogramma werd aangekondigd door een topadviseur van premier Antall. Hij zei dat de te privatiseren staatsbedrijven aandelen zullen verdelen onder de staat, lokale overheden, werknemers, terwijl voormalige eigenaars die destijds door de communisten zijn onteigend, schadeloos worden gesteld. Ondernemers zullen straks belastingvoordelen krijgen, aldus de adviseur, die verder de oprichting van een sociale-zekerheidsstelsel aankondigde.

Hij zei te verwachten dat een derde van de staatsbedrijven bankroet gaat, de werkloosheid meer dan verdubbelt en de prijzen met meer dan 35 procent stijgen. Nu bedraagt de inflatie in Hongarije 27 procent.

Om het plan kans van slagen te geven is het volgens hem nodig dat het Westen met forse kredieten bijspringt. 'Wij op onze beurt hebben een radicaal programma te bieden.'

Vorige week kwamen in de steden taxi- en vrachtwagenchauffeurs in opstand nadat de regering een forse verhoging van de benzineprijzen had afgekondigd. Toen huisvrouwen merkten dat de winkels niet meer bevoorraad werden, sloeg de sympathie onder de bevolking om in ontevredenheid en waren de chauffeurs bereid tot een compromis: de prijsverhoging werd met de helft teruggedraaid. (Reuter)