Rente kwart procentpunt naar boven

ROTTERDAM, 2 nov. In navolging van de Bundesbank heeft de Nederlandsche Bank de officiele rentetarieven moeten verhogen. De Duitse lombard-rente is een half procentpunt omhoog gegaan. De Nederlandse bank heeft haar tarieven met een kwart procentpunt verhoogd. Ook het Belgische disconto is vandaag een kwart punt verhoogd.

Het promesse-disconto, waarop de tarieven zijn gebaseerd die bedrijven op hun rekening courantkrediet bij de banken moeten betalen, is nu 8,5 procent. De verhoging van de officiele geldmarkttarieven heeft hooguit indirect gevolg voor de rente op de kapitaalmarkt, waar de hypotheekrente van is afgeleid.

De Nederlandsche Bank heeft tot de verhoging besloten om te voorkomen dat de koers van de gulden onder druk zou komen. De inflatie en de rente zijn in Nederland nog steeds lager dan in de andere landen van het Europese Monetaire Stelsel. Vandaar dat de Nederlandsche Bank niet voor het volle pond met de Bundesbank mee hoefde te gaan.

Pag.11: Anti-Frans