Relatie Marokko en Frankrijk slecht

PARIJS, 2 nov. De Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, gaat midden volgende week naar Marokko, waarmee de relaties de laatste tijd steeds verder verslechteren.

Een van de aanleidingen tot de problemen vormt de publikatie van het boek 'Notre ami le roi' (Onze vriend de koning) van Gilles Perrault, die uitweidt over schendingen van de mensenrechten in Marokko. Het Marokkaanse persbureau MAP verwijt de Franse regering in een commentaar dat ze oogluikend toestaat dat in de Franse media een campagne tegen Marokko wordt gevoerd een verwijzing naar vraaggesprekken met Perrault voor radio en televisie.

Koning Hassan II is ook onaangenaam getroffen door de aankondiging dat de echtgenote van president Mitterrand 8 en 9 november als voorzitter van France-Liberte een bezoek zal brengen aan vluchtelingenkampen in Tindouf van de guerrillabeweging Polisario, die al jaren tegen het Marokkaanse leger vecht voor onafhankelijkheid van de door Marokko geannexeerde Westelijke Sahara. Danielle Mitterrand heeft overigens gezegd bereid te zijn haar reis af te gelasten als de onderlinge problemen te groot worden.

In september stuurde koning Hassan zijn minister van binnenlandse zaken Basri naar Parijs met het dringende verzoek de publikatie van 'Onze vriend de koning' te verbieden. Minister van binnenlandse zaken Pierre Joxe weigerde. Voor de televisie zei Joxe deze week 'We gaan geen censuur toepassen omdat een buitenlandse regering iets niet bevalt'.

Nadat minister Basri bakzeil had gehaald, gelastte de Marokkaanse regering zonder verdere uitleg een reeks Marokkaanse culturele manifestaties in Frankrijk af. Het Franse internationale tv-programma TV-5 werd af en toe in Marokko onderbroken, onder andere toen Perrault in een praatprogramma optrad. Franse kranten met artikelen over zijn boek werden niet gedistribueerd.

Het aangekondigde bezoek van Danielle Mitterrand is voor Rabat de druppel die de emmer doet overlopen. Mevrouw Mitterrand is herhaaldelijk in de bres gesprongen voor politieke gevangenen in Marokko. Ze pleitte onder anderen voor de vrouw en kinderen van generaal Oufkir, die al jarenlang onder huisarrest staan sinds Oufkir een mislukte poging tot een staatsgreep met zijn dood bekocht. De advocaat van de familie Oufkir is bij de jongste regeringswijziging in Parijs, enkele weken geleden, tot staatssecretaris van justitie benoemd.