Premiere bij Scapino afgelast

AMSTERDAM, 2 nov. Chain of fools, de nieuwste choreografie van Keso Dekker die vanavond in premiere zou gaan in de Amsterdamse Stadsschouwburg, is afgelast. De artistieke directie van het Scapino Ballet Rotterdam, het gezelschap dat ook Dekkers eerste choreografie Next uitbracht, acht het stuk 'kwalitatief te zwak'. De choreografen Nils Christe en Armando Navarro vormen de artistieke directie van Scapino. Dekker is het niet met hun beslissing eens.

Keso Dekker wordt algemeen erkend als de meest prominente ontwerper van dansdecors en -kostuums. Hij werkte de afgelopen tien jaar vrijwel onafgebroken samen met Hans van Manen en Nils Christe. Ook voor het nieuwe ballet van Christe, dat 16 november in premiere gaat, heeft hij de vormgeving verzorgd.

Jan Schretzmeijer, zakelijk directeur van Scapino, noemt de beslissing die het gezelschap heeft genomen 'pijnlijk'. 'Iedereen heeft tot de laatste minuut met volle inzet gewerkt, het is een code eventuele twijfel niet te uiten. Je weet nooit hoe alles op het laatste moment toch nog op zijn plek valt. De artistieke staf zag die mogelijkheid in dit geval echter niet. Uiteraard hopen we vurig, dat Dekker als ontwerper voor ons blijft werken.'