'Outplacement' voor 200 DAF-mensen

EINDHOVEN, 2 nov. De vrachtwagenfabriek van DAF in Eindhoven, de dag nadat bekend werd dat voor eind 1991 700 arbeidsplaatsen verdwijnen. In een van de gigantische fabriekshallen werkt een 26-jarige assemblagemedewerker aan het brugstuk waarop straks de cabine van een truck zal worden bevestigd. 'Dat er wat te gebeuren stond was wel te verwachten. Bang dat ik er in eerste instantie uitvlieg ben ik niet, want ik heb een vast contract.'

Hier en daar staan groepjes werknemers te discussieren. In de hal van gebouw 8 staan de oprichters van DAF, de 'mijnheren' Huub en Wim van Doorne, onwrikbaar op hun sokkel. Voor ten minste 200 medewerkers is de toekomst bij wat eens een intiem familiebedrijf was, niet meer zo zeker. Omdat wordt voorzien dat voor hen geen interne verplaatsing mogelijk is, worden ze bemiddeld naar een baan buiten de onderneming. 'Outplacement', noemt men dat.

Directeur H. Momber van de afdeling communicatie: 'Het is eigenlijk niet zo'n verschrikkelijk drama. Er gebeurt niks explosiefs. We zijn er bij eerdere reorganisaties altijd in geslaagd gedwongen ontslagen te voorkomen'.

Een 41-jarige medewerker van de afdeling verspaning (daar wordt het plaatwerk in de gewenste vormen gebogen): 'Het aantal van 700 plaatsen verrast me wel. Ik hoop dat ik er niet bij ben. Eigenlijk hebben we niks meer gehoord dan op radio en tv en vanmorgen in de kranten is geweest. Dat is wel een beetje raar. Sinds DAF naar de beurs is gegaan is de informatie minimaal.'

In de motor-assemblage staan twee mannen uit plastic bekertjes koffie te drinken. Ze zijn bezig met reparatie en onderhoud van 'de lopende band', waaruit als gedraaide spaghettig van die vreemde slangetjes naar beneden hangen. Dit bedrijfsonderdeel heeft vandaag een plotseling ingelaste ATV-dag.

Aan de overkant van de 'straat' razen de machines daarentegen op volle toeren. 'Waarom wij niet en zij wel werken? Dat is een goeie vraag. 'Persoonlijk', zegt er een (30 jaar oud en 13 jaar bij DAF) 'ben ik niet bang dat ik word ontslagen. Dan zou het al heel gek moeten lopen.'

Voorzitter P. van der Krabben van de Centrale ondernemingsraad van DAF zei vanmorgen dat het sociale beleid, dat inhoudt dat de onderneming nooit mensen gedwongen ontslaat, ook in deze reorganisatie wordt gehandhaafd. Hij zegt dat als de markt weer mocht aantrekken, de vervallende plaatsen niet meer zullen worden opgevuld. 'Wij streven er al een tijd naar om met minder mensen meer te doen. Dat moet onze slagvaardigheid ten opzichte van de concurrentie vergroten. Ook als de markt goed was gebleven, was er toch in het aantal plaatsen gesneden', aldus Van der Krabben.

    • Max Paumen