Oranje-Nassau Groep

De Oranje-Nassau Groep (vastgoed en energie) heeft minderheidsdeelnemingen verworven in vijf vergunningen voor proefboringen naar olie en gas in de omgeving van Parijs. Mocht de exploratie succes opleveren, dan mag Oranje-Nassau voor een evenredig deel participeren in vergunningen die recht geven op de daadwerkelijke winning van de brandstoffen. Verspreid over drie jaar steekt de Nederlandse investeringsmaatschappij circa fl.5 miljoen in de opsporingsprojecten, zo heeft een woordvoerder van Oranje-Nassau donderdag laten weten.

Een van de redenen om juist nu met de proefboringen te beginnen is de stijging van de olieprijs. Daarbij doelt Oranje-Nassau niet op de huidige hoge pieken die worden veroorzaakt door de spanningen in het Midden-Oosten, maar op de vlak daarvoor door de OPEC overeengekomen minimumprijs van 21 dollar per vat (159 liter). 'Bij een prijs van circa twintig dollar per vat wordt exploratie van deze projecten commercieel gezien weer interessant', aldus de zegsman.

Oranje-Nassau is betrokken bij de olie- en gasexploratie en -produktie op de Noordzee, in Spanje, Egypte, Tunesie, de Volksrepubliek Kongo en de Verenigde Staten. Eerder dit jaar werd via een gelieerde maatschappij Petro-Canada Espanola overgenomen.