Noren pakken verdachte Oostduitse zakenman op

BERLIJN, 2 nov. De Oostduitse zakenman Karl-Heinz Kaufmann, spil in het schandaal rondom de verduistering van 107 miljoen D-mark aan partijvermogen van de PDS, is gisteren in Noorwegen gearresteerd toen hij probeerde een deel van het verduisterde geld van een bankrekening op te nemen.

Dat heeft de Westberlijnse senator van justitie, Jutta Limbach, gisteren meegedeeld. Kaufmann had eerder via een advocaat aan de bank in Oslo laten vragen of hij geld van de rekening zou kunnen opnemen. Hem werd verzocht zich aan de balie te melden, waar de politie hem opwachtte. Eerder had Kaufmann vanuit Moskou laten weten hetzelfde te zullen proberen in Utrecht, waar eveneens een deel van het verduisterde PDS-vermogen op een inmiddels geblokkeerde bankrekening staat. Limbach heeft gezegd dat de Bondsrepubliek om Kaufmanns uitlevering zal verzoeken.

Het gaat bij de gelden om kapitaal van de vroegere Oostduitse regeringspartij SED (thans PDS), dat niet onteigend is maar onder toezicht staat. Volgens sommige schattingen gaat het om bezittingen en gelden ter waarde van meer dan vier miljard D-mark. Kaufmann had met medewerking van hoge PDS-functionarissen de 107 miljoen D-mark op rekeningen van een in Moskou gevestigde firma, Putnik, laten overboeken.

Volgens het bestuur van de PDS heeft de partij in totaal 214 miljoen D-mark belegd in ondernemingen. Meestal is dat gegaan in de vorm van kredietverstrekking tegen gunstige voorwaarden, veelal aan trouwe partijkaders uit de SED-tijd. Volgens de Oostberlijnse wethouder voor binnenlandse aangelegenheden, Thomas Kruger, zijn de gelden die in de vorm van investeringen aan het partijvermogen zijn onttrokken, veel omvangrijker. Hij houdt rekening met miljarden.

Als voorbeeld noemde hij de verhuur van een complex, voor een deel recent door de partij verworven gebouwen aan de Oostberlijnse Wilhelm Pieckstrasse aan een partijgenoot, tegen een maandhuur van ruim 9000 D-mark. De waarde van het aldus verhuurde complex schatte Kruger op 30 a 40 miljoen D-mark.

    • Raymond van den Boogaard