Maximaal vijf uur achter het scherm

DEN HAAG, 2 nov. Werkgevers mogen hun personeel niet langer dan vijf uur per dag met een beeldscherm laten werken en moeten zorgen dat het werk afwisselend is en niet steeds dezelfde handeling vraagt. Dat staat in een gisteren verschenen voorlichtingsblad van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid over het werken met beeldschermen.

Van de werknemers die veelvuldig met een beeldscherm werken heeft 37 procent last van spieren en gewrichten. Oogklachten komen voor bij eveneens 37 procent van de beeldschermwerkers. Nog eens 20 procent klaagt over hoofdpijn. In de nabije toekomst zal het aantal beeldschermwerkers het miljoen overschrijden.

Het voorlichtingsblad is een aangescherpte versie van eerdere aanbevelingen van de arbeidsinspectie. Werkgevers die de aanbevelingen in acht nemen voldoen daarmee aan een EG-richtlijn voor beeldschermwerk (die uiterlijk 31 december 1992 moet zijn ingevoerd) en aan nieuwe bepalingen in de Arbo-wet die de arbeidsomstandigheden regelt.

Volgens de EG-richtlijn moeten beeldschermwerkers onder meer de mogelijkheid hebben regelmatig hun ogen te laten onderzoeken en moet de programmatuur waarmee de werknemer werkt aangepast zijn aan diens kennis- en ervaringsniveau. De software mag bovendien geen verborgen controle-systeem bevatten. De Arbo-wet verplicht de werkgever onder andere eentonig werk zoveel mogelijk te vermijden en de werkplek waar dat mogelijk is op ergonomisch verantwoorde wijze aan te passen. (ANP)