Komst Ebwelle maakt einde aan Peyton Place-aflevering

FC Wageningen kan morgenavond in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport eindelijk zijn nieuwste aanwinst Bertin Ebwelle aan het publiek presenteren. De noodlijdende club, die de laatste plaats in de eerste divisie van het betaalde voetbal bezet, vloog de Kameroense voetballer gisterochtend met een prive-vliegtuig van een van de hoofdsponsors van Noorwegen naar de Wageningse Berg en onderwierp de international enkele uren later aan een eerste training. Ook landgenoot Belle Belle, met wie Wageningen een voorlopige overeenkomst heeft gesloten, werd daarbij getest.

ROTTERDAM, 2 nov. Met het arriveren van Bertin Ebwelle heeft FC Wageningen een eind gemaakt aan de heersende onrust die in de afgelopen weken rondom de transfer van de Kameroense voetballer was ontstaan. De komst van de nieuwe kracht stond aanvankelijk gepland na het laatste optreden van Ebwelle met zijn club Tonnere Yaounde in de bekerfinale van Kameroen op 14 oktober. Na de visumproblemen van Ebwelles vrouw zij kreeg in eerste instantie slechts toestemming voor een korte vakantie in Nederland rekende FC Wageningen erop dat Ebwelle zich vorige week woensdag zou melden. Ook toen liet hij verstek gaan.

De steeds weer uitgestelde komst van de international, die afgelopen zomer op het wereldkampioenschap met Kameroen doordrong tot de kwartfinales waarin Engeland zich de sterkste toonde, werd vorige week nog door een bestuurslid als een aflevering van Peyton Place bestempeld, terwijl de hoofsponsors Rene de Vroomen en Erik Achten de situatie 'spuugzat' waren. De laatste twee besloten samen met trainer Piet Buter hun persoonlijke aanwinst, die begin oktober een contract ondertekende dat hem tot de zomer van 1992 aan Wageningen bindt, woensdagavond zelf op te halen in Noorwegen. Daar speelde Kameroen een oefenwedstrijd tegen het Noorse nationale elftal.

Rene de Vroomen over die missie: 'We kregen er een beetje de balen van. Ons bereikten allerlei smoesjes waarom Ebwelle nog steeds niet was gearriveerd. We hadden de indruk dat hij nog twijfelde. Even moesten we nog wachten omdat er na de wedstrijd tegen de Noren bij Kameroen onenigheid over de wedstrijdpremie heerste, maar daarna zijn Ebwelle en Belle Belle keurig met ons mee gegaan.'

Begeleiding

Trainer Piet Buter liet de doodvermoeide Ebwelle gistermiddag slechts een half uur meetrainen en kreeg derhalve nog geen goede indruk van de speler. Wel is de trainer van plan de Afrikaan zaterdag een gedeelte van de wedstrijd tegen Helmond Sport te laten spelen. Bovendien zorgt Buter er met een 'extra stukje begeleiding' voor dat Ebwelle, die is voorlopig is ondergebracht in het internationaal agrarisch centrum, zo snel mogelijk aclimatiseert in de Wageningen, waar een Kameroense vrouw de voorlopige steun en toeverlaat is voor Ebwelle en zijn familie.

Maandag vliegt hij nog een keer naar Kamroen om zijn vrouw en kinderen op te halen. De vrees dat er dan opnieuw problemen rijzen als de 26-jarige middenvelder mocht besluiten de Afrikaanse klimatologische omstandigheden en cultuur te verkiezen boven het druilerige novemberweer en een totaal ander leefmilieu in Nederland, is bij de sponsor niet aanwezig. 'De aanpassing zal niet eenvoudig zijn, maar we doen er alles aan om het Ebwelle naar de zin te maken. Bovendien hebben we ons goed ingedekt met de vrijwaring die we van de Kameroense voetbalbond hebben gekregen. Als Ebwelle in Afrika blijft, kan hij niet aan de bak als voetballer. We slepen er altijd weer een transfersom uit.'

    • Leon van Eijndhoven