Japan hervat fasegewijs zijn miljardenkrediet aan China

TOKIO, 2 nov. Japan hervat zijn kredietverlening aan China. Die was vorig jaar juni stopgezet nadat de Chinese regering de studentenopstand met grof geweld had onderdrukt.

Dit jaar krijgt Peking 36,5 miljard yen (zo'n 500 miljoen gulden) overgemaakt uit het vijfjarige kredietpakket van 810 miljard yen (zo'n 12 miljard gulden) dat vorig jaar werd bevroren.

Dat heeft het Japanse ministerie van buitenlandse zaken vandaag bekendgemaakt.

Japan zal de leningen stukje bij beetje overmaken afhankelijk van veranderingen in de binnenlandse situatie in China en het buitenlandse beleid, aldus woordvoerder Taizo Watanabe. De eerste tranche wordt besteed aan zeven projecten, waaronder de aanleg van een stuwdam. De leningen moeten binnen dertig jaar zijn terugbetaald. De rente ligt onder het marktniveau.

Premier Toshiki Kaifu heeft in juli, tijdens de economische top van de zeven grootste industrielanden in Houston, al gezegd dat Japan de kredietverlening zou hervatten. Het Japanse bedrijfsleven heeft sterk aangedrongen op het opheffen van de sancties, omdat het weer aan de slag wil op de Chinese markt.

Vorige maand besloot de Europese Gemeenschap haar economische sancties op te heffen. (Reuter)