India: weer doden in strijd om moskee

AYODHYA, 2 nov. De Indiase politie heeft vandaag het vuur geopend op een menigte van duizenden fundamentalistische hindoes die in de noordelijke stad Ayodhya met een nieuwe bestorming van de Babar-moskee waren begonnen. De hindoes willen op de plaats van de moskee een tempel voor hun god Ram bouwen. Ten minste negen mensen verloren het leven.

De autoriteiten legden begin deze week een kordon om het terrein van de moskee, waar de militante hindoes op 30 oktober een begin hadden willen maken met de bouw van de Ram-tempel. Een eerste poging, dinsdag, de barriere te nemen, mislukte grotendeels, ten koste van zes doden. Slechts enkele militanten wist de moskee te bereiken en plantte de oranje hindoevlag op de drie koepels, voordat ordetroepen hen aanhielden.

Ook vandaag slaagden de hindoes niet in hun opzet. Na een poging tot bestorming openden troepen het vuur en vluchtten veel hindoes in paniek huizen binnen, achtervolgd door politie en militairen. Volgens ooggetuigen schoten de troepen in sommige gevallen traangasgranaten naar binnen om de hindoes uit de huizen te verdrijven.

Afgelopen nacht had de regering van de deelstaat Uttar Pradesh, waarin Ayodhya ligt, nog paramilitaire versterkingen naar de stad gebracht om de moskee te bewaken.

Hindoes en autoriteiten eisen beiden 'de overwinning' op. De hindoes zien het eerdere hijsen van de vlag als een triomf, de regering meent dat behoud van de moskee een groot succes is.

Het godsdienstconflict heeft in heel India geleid tot rellen tussen hindoes en moslims, waarbij de afgelopen tien dagen naar schatting 200 mensen om het leven zijn gekomen.

Het islamitische buurland Pakistan heeft vandaag officieel zijn afschuw uitgesproken over de acties van Indiase hindoes tegen de moslims. 'De bevolking is geschokt', aldus de regeringskrant Pakistan Times. Er zijn grote anti-Indiase betogingen aangekondigd. (AP, DPA, Reuter)