Foto

ZWOLLE De afdeling jeugd- en zedenzaken van de rijkspolitie in Overijssel beschikt vanaf vandaag over een kindvriendelijke verhoorkamer. Daarin kunnen kinderen die getuige of slachtoffer van een ernstig misdrijf zijn geweest, hun verhaal vertellen aan een speciaal opgeleide rechercheur. Door een enkelzijdige spiegelruit kan het gesprek door derden worden gevolgd. Het verhoor wordt vastgelegd door vier camera's. De opnamen worden overgedragen aan de officier van justitie. De rijkspolitie wil daarmee bereiken dat de ervaringen van het kind optimaal worden vastgelegd. 'Emoties kun je niet vastleggen in het rapport van een verhoor', zegt een woordvoerster van de rijkspolitie. In de kamer is speelgoed, zoals knuffelbeesten en Legostenen, aanwezig om de kinderen op hun gemak te stellen. 'Er is niets geheimzinnigs aan', aldus de woordvoerster. 'De camera's zijn duidelijk zichtbaar opgesteld. De ondervrager moet een vertrouwensrelatie met het kind opbouwen.' De ressorts Amsterdam en Leeuwarden hebben al de beschikking over een kindvriendelijke verhoorkamer. Den Bosch en Den Haag volgen binnenkort met kamers in respectievelijk Eindhoven en Leiderdorp. De bouw van de studio's wordt mede gefinancierd door de Stichting Kinderpostzegels en de ministeries van justitie en binnenlandse zaken. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)