Opinie

    • Youp van ’t Hek

Eindpunt

Meer dan drie jaar geleden schreef ik mijn eerste sportcolumn en deze speelde zich af in het Ajax-stadion. Vandaag schrijf ik mijn (voorlopig) laatste stukje en ook dit gaat over De Meer. De cirkel is rond. Nog wel.

Elke dag huil ik op het Amsterdamse Spui om het gemis van Dorrius, iets scheurt en schreeuwt in me als ik de wanstaltige Martijn Sandersvleugel aan het Concertgebouw geplakt zie en nu wordt het hoe langer hoe zekerder dat De Meer er aan moet geloven.

De taal van de minister, de gemeente, de financiers en het Ajax-bestuur wordt met de dag dreigender en ik denk inderdaad dat we het gezelligste stadion van Nederland gaan verliezen. Ook Ajax gaat, net als te veel andere bedrijven, naar het efficiente Amsterdam Zuid-Oost. Daar waar nu nog kamelen grazen, elk moment de golf-oorlog kan losbranden en de meest vage firma's in de duurste en vreemdste gebouwen rondhangen komt het nieuwe stadion. Stadion is een wat tegewoon woord, geloof ik. Er kan een dak op, het kan als evenementenhal dienen en de nieuwe Opel Vectra zal er ook wel aan de dealers getoond kunnen worden. Op zondag gaat Ajax er spelen en tussen het veld en de tribune komt een sintelbaan. Tussen het veld en de tribune hoort geen sintelbaan, mag geen sintelbaan en Ajax moet er alles aan doen om in ieder geval dat te voorkomen. Het is bij Ajax juist zo leuk omdat je er als publiek met je neus (niet anti-semitisch bedoeld) bovenop zit. Johnny van 't Schip heeft mij persoonlijk verteld dat de vaste jongens van de Reynoldstribune zo heerlijk kunnen zuigen, sarren en treiteren en dat hij daar altijd weer van geniet. In het nieuwe stadion is dat soort gezelligheid voorbij. Waar moet de Amsterdammer zijn humor kwijt? Aan zijn buurman? Onzin. Hoe vaak heb ik niet iemand iets van de tribune horen roepen en de aangesproken speler daarna in de lach zien schieten? Dat maakt het leuk en is voor mij minstens de helft van het plezier van mijn zondagmiddag Ajax. Bij het nieuwe stadion kan je ook in een keer je auto kwijt. Vreselijk. Het heerlijke van het huidige stadion is dat je bij normale wedstrijden je auto in Diemen, op drukke dagen in Muiden en op topdagen in Naarden-vesting neer moet zetten.

Het uur lopen hoort bij het ritueel. Je kletst over de vermoedelijke opstelling, geeft wat gratis adviezen aan Don Leo, neemt de wedstrijden van de zaterdagavond door en geniet van het gegeven dat je niet in het intens treurige Diemen woont. Maar in het nieuwe stadion zet je je auto onder de middenstip, gaat met een lift naar boven, stapt daar in een soort buizenpost, pint je code en wordt door het systeem op je plaats gekotst. Daarbij krijgt de arena 55.000 plaatsen en dat is veel te veel. Dat soort aantallen haal je bij Ajax-PSV en bij alle andere wedstrijden wordt het een te klein cabaretje in een veel te groot Carre. Je hoort je buurman hoesten bij een corner, een lolbroek roept 'Hup SVV' en de stadionspeaker wordt uitgelachen als hij het woord 'gezellig' gebruikt.

Verder is het stadion nu eigendom van Ajax en het nieuwe wordt van de gemeente. Dus voor elke kwast witte verf moet je kamer 1342-B in het stadhuis bestoken met faxen, brieven en formulieren en voor een streekje rood moet je op kamer 1342-C3 zijn. Daarbij grenst Ajax nu aan een gigantisch sportcomplex en iedere talentvolle amateur hoeft maar een plank over de sloot te leggen en is bij de club van zijn vrolijkste dromen. Het nieuwe stadion heeft het AMC en IKEA als buren. Dus of er komt een overspannen kreupele uit Paviljoen 3 met zijn hakken over de sloot of er sjouwt een verdwaald provinciegezin op zoek naar een bankstel rond de cornervlag.

In deze laatste bijdrage smeek ik Michael van Praag en zijn kornuiten om alle plannen te herzien, een paar rijke stinkerds te vinden om de belastingschulden te voldoen, De Meer aan de modernste eisen aan te passen en daarna te blijven zitten waar ie zit. We zitten daar namelijk zo mooi, zo echt, zo Ajax. Mocht de nieuwbouw wel doorgaan dan moet hij van mij elke dag verplicht langs Dorrius lopen, de champagnepuist van Martijn Sanders bekijken en met de dan zinloze lijn 9 naar het vroegere eindpunt rijden. Dan zal hij mij snikkend gelijk geven, maar dan is het te laat en dat is het nu nog niet!

    • Youp van ’t Hek