Defensieve aandelen populair

AMSTERDAM, 2 nov. Beursdeskundigen zijn terughoudend met voorspellingen wat de economische ontwikkeling nu voor de bezitter van Nederlandse aandelen betekent. De rente zal vooralsnog, onder andere door de hoge financieringsbehoeften uit Oost-Europa, aan de hoge kant blijven, zo luidt de verwachting. Maar de olieprijs is vooral afhankelijk van de ontwikkelingen in de Golf-crisis en daardoor moeilijk voorspelbaar.

Drs. F. Hoogendijk, senior-analist bij de bank Pierson, Heldring en Pierson, verwacht dat de aandelenkoersen de komende periode hetzelfde lusteloze patroon zullen volgen als de afgelopen weken. Van het gemiddelde koersniveau valt voorlopig niet veel te verwachten, al zullen sommige, specifieke aandelen, zoals recent bijvoorbeeld Nutricia, nog wel in koers stijgen. Aandeelhouders zullen zich in de onzekere situatie vooral terugtrekken op aandelen die als 'defensief' bekend staan wegens hun relatief grote zekerheid in de vorm van het dividend: banken en verzekeraars. De voedingsmiddelensector is gevraagd omdat die sector vrij conjunctuurongevoelig is doordat het produkt tot de primaire levensbehoeften behoort.

Dat neemt niet weg dat de aandelenkoersen, zeker bij een oorlog in de Golf, nog verder in waarde kunnen dalen. Hoewel voorzichtig, noemen analisten hierbij percentages die uiteenlopen tussen de vijf en vijftien procent.

Daarnaast bestaat het gevaar dat een aantal koersen zal dalen omdat ze op dit moment in verhouding tot de winst nog altijd vrij hoog staan genoteerd. 'De koersen van uitgevers als Elsevier en Wolters-Kluwer staan nog altijd op veertien keer de winst, terwijl de rest van de beurs gemiddeld maar negen keer de winst voor een aandeel betaalt', aldus analist Tuin. Deze hoge koers-winst-verhouding zou voor vooral grote institutionele beleggers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannie aanleiding kunnen zijn om geheel los van de winstverwachtingen hun bezit te gelde te maken.

Grote paniek is er op de aandelenmarkten vooralsnog niet uitgebroken. De koersdalingen worden voornamelijk veroorzaakt door een gebrek aan vraag, niet door een groot aanbod. Grootste verliezer van het moment lijken daarom de beurshandelaren, die nu al maanden met een kwijnende handel te maken hebben. 'Al deze ontwikkelingen zijn voor de branche niet goed', aldus Tuin.