De verregaande roeidriften van skiffeur Gobel

ROTTERDAM/LAKE BARRINGTON, 2 nov. Geen roeier ter wereld heeft het eigen nummer dit seizoen zo gedomineerd als de wereldkampioen in de lichte skiff, Franz Gobel. De Nederlander veroverde vorig jaar in het Joegoslavische Bled de gouden medaille en is sindsdien ongeslagen. Morgen kan de favoriet zijn wereldtitel in Tasmanie prolongeren.

Gobel dwingt bij de concurrentie ontzag af en is zich daar terdege van bewust. 'Ik voel me wereldkampioen en zo gedraag ik me ook, ' sprak hij eerder dit jaar na zijn souvereine zege in de Zwitserse Rotsee-regatta. Het roeien van Gobel lijkt het etaleren van arrogantie. In de eigen boot kijken doet hij niet. Links en rechts speurend houdt hij tegenstanders constant in de gaten. Het is een oude gewoonte. Ook al roeit Gobel in een ploeg, dan nog is hij de rondspiedende eenling op de boegplaats.

Gobels belangrijkste tegenstanders zijn de Belg Wim van Belleghem en de Noor Saetersdal. Vooral Van Belleghem lijkt afkomstig uit een andere wereld. Hij is het opvallendste figuur van de roeibaan, gestoken in fel gekleurde kleding en met de allure van een ster. Ook Gobel ontbreekt het niet aan uitstraling. De roeibeweging is voor hem een tweede natuur geworden. Als geen ander vormt hij een eenheid met boot en roeiwater. Met zijn kortgeknipte kop, loenzende blik en uiterst gedefinieerd spierenstelsel lijkt hij een directe afstammeling van skiffeur Jan Wienese, de Olympisch kampioen van 1968. Deze schonk hem ook in januari de 'Gouden Riem', een door topskiffeurs onderling overgedragen ereteken.

Opvatting

De in Amsterdam getogen IJmuidenaar is zwijgzaam, verlegen en bezeten van zijn sport. Hij praat op zachte toon en relativerend over zijn prestaties. Hij roeit niet om zoveel te winnen, hij wint omdat hij zoveel roeit, zo luidt zijn opvatting. Daarin is hij moeilijk te verslaan. De onversaagde skiffeur die al om acht uur in de morgen zijn boot te water laat, moet niet zelden knarsentandend constateren dat Gobel alweer op de terugweg is. De roeilust van de wereldkampioen vindt echter ook zijn oorzaak in een verregaande competitiedrift. Zo zette hij afgelopen september nog een nieuw record in een roeitriatlon in Nederland neer.

Gobel, arts in IJmuiden en vader van twee kinderen, onderhoudt zijn roeien met behulp van een roei-ergometer in zijn ziekenhuis en trainingen op het lastige Noordzee-Kanaal. Daarbij leunt hij tevens op zijn jarenlange wedstrijdervaring. Tien jaar geleden won hij al twee zilveren mededailles op de Europese kampioenschappen tot 23 jaar. Dit jaar zegevierde hij op internationale wedstrijden in Essen en Luzern en op de Goodwill Games. Tijdens het Amerikaanse toernooi pikte hij en passant ook de bronzen medaille in de skiff voor zwaargewichten mee. Dit voorjaar boekte hij zijn achtste achtereenvolgende zege in de Amsterdamse Skiffhead. Het leverde hem de bijnaam 'Keizer van de Amstel' op.

De 31-jarige skiffeur wordt nauwlettend gecoacht door de kalme Hans Maarleveld. De perfectionist Gobel kan volgens Maarleveld door technische gebreken snel uit zijn evenwicht raken. Dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de fysieke kwaliteiten van Gobel. Een sterk hart en stayersspieren leveren de noodzakelijke stuwing in het water op. Bondsarts Victor Blum gaf al eerder hoog op van de kracht die Gobel per kilo lichaamsgewicht levert. 'Dat is echt fenomenaal', aldus Blum.

Verzameling

De voorwedstrijden op de halve finale op het langgerekte en grillige Lake Barrington leverden Gobel de afgelopen week geen problemen op. Beide races zette hij probleemloos en zonder veel inspanning naar zijn hand. Vandaag staat er een rustdag op de agenda. Morgen worden de medailles in de skiff tot 72.5 kg verdeeld. Zondag kan Gobel zijn reeds imposante trofeeenverzameling nog verder uitbreiden. Dan komt hij uit in de finale van de lichte dubbelvier. Het is voor Gobel een ontspannen uitstapje naar het ploegroeien. Met de lichte dubbeltwee Jan van Bekkum/Daan Boddeke, die morgen ook al hun finale roeien, en reserve Hendrik-Jan Hanning werd gisteren een zwaar bevochten derde plaats in de halve finale geboekt. Dat was genoeg voor een plek in de eindstrijd van de lichte dubbelvier, een nieuw nummer op de wereldkampioenschappen.

    • Marc van den Eerenbeemt