Cuba valt neo-liberalisme aan

HAVANA, 2 nov. De industrielanden zijn bezig met een 'heilige kruistocht voor economisch neo-liberalisme'. Zij willen een nieuwe economische orde scheppen waarin de ontwikkelingslanden zijn onderworpen aan de rijke landen. Dat heeft Ricardo Cabrisas, de Cubaanse minister voor buitenlandse handel, gisteren verklaard.

De industrielanden willen dat de landen van de Derde Wereld het bedrijfsleven privatiseren en hun markten openen voor goederen en investeringen in ruil voor financiele hulp en handel. 'Het is paradoxaal dat de landen die zulk beleid vragen van ontwikkelingslanden precies die zijn die zelf protectionistische en discriminerende maatregelen treffen', aldus de Cubaanse minister.

De industrielanden gebruiken hun monopolie op geavanceerde technologie en op informatie en diensten om druk uit te oefenen op landen als Cuba, die een socialistische koers willen varen. Zij weten zich gesteund door de gebeurtenissen in Oost-Europa, die ze zien als de ineenstorting van het socialisme, zei de minister. Zij gebruiken volgens hem economische en politieke vrijheid als vlag om de modderschuit van economische neo-liberalisme te bedekken. (Reuter)