Communistische partij in Georgie diep vernederd

MOSKOU, 2 nov. De communistische partij heeft in Georgie de verkiezingen ruimschoots verloren. De radicale nationalisten van het blok 'Ronde tafel-vrij Georgie' hebben volgens de gisteren gepubliceerde uitslag met 54 procent van de stemmen 147 van de 250 zetels in het Georgische parlement veroverd. De communisten kregen 29,4 procent en 76 zetels.

In 68 kieskringen is nog geen beslissing gevallen. Daar wordt 11 november een tweede stemronde gehouden.

De gematigde nationalistische partijen, zoals het Volksfront van prof. Nodar Natadze, zijn weggevaagd. De meeste hebben de kiesdrempel van vier procent niet eens gehaald. Op grond van deze uitslag kan de 'Ronde Tafel' een coalitie van verschillende partijen onder de absolute leiding van de schrijver Zviad Gamsachoerdia alleen regeren. Voor de verkiezingen had Gamsachoerdia laten weten niet bereid te zijn tot enige vorm van samenwerking met andere partijen, omdat die in zijn ogen alle voor de KGB werken en de Georgische zaak niet voldoende toegewijd zijn.

Gamsachoerdia's blok wil de onafhankelijkheid van Georgie naar Baltisch model vorm geven. De deelrepubliek, waar 5,5 miljoen mensen wonen, moet eigen grenzen en douanetarieven en uiteindelijk ook een eigen leger krijgen. Het Sovjet-leger zal de status van 'buitenlandse gewapende macht' krijgen.

Van alle partijen die streven naar volledige onafhankelijkheid waartoe sinds de zomer ook de communisten behoren neemt Gamsachoerdia's blok de meest onverzoenlijke houding in ten aanzien van de etnische minderheden in het land. In Georgie hebben de Osseten, de Abchazen en de Adzjazen nu formeel autonome rechten. Deze bevolkingsgroepen zijn bang dat ze vermalen worden als de 'Ronde Tafel' aan de macht komt, omdat zijn 'ordedienst' in het verleden al actief is geweest in die streken.

In Abchazie zijn de verkiezingen van afgelopen zondag met succes geboycot. Slechts veertig procent van de kiezers kwam er opdagen. Gamsachoerdia heeft steeds laten weten dat hij de 'autonome rechten' van de minderheden zal respecteren. Maar hij heeft er tot op heden van afgezien deze nader te specificeren.

    • Hubert Smeets