Celstraf voor bedreiging met Aids

DEN HAAG, 2 nov. Een 28-jarige man uit Leiden is vanochtend door de rechtbank in Den Haag veroordeeld wegens het bedreigen van een perronopzichter met Aidsbesmetting. Op het Leidse station werden ook twee agenten bedreigd, een van hen werd daadwerkelijk gebeten.

De man kreeg 26 weken gevangenisstraf waarvan 23 voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De drie weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf is gelijk aan de tijd dat de man in voorarrest zat en vervalt daarmee.

De Leidenaar werd in juni vorig jaar staande gehouden omdat hij zonder kaartje met de trein had gereisd. Toen de agenten hem mee naar het bureau wilden nemen, schopte en beet hij van zich af met toevoeging van de woorden: 'Ik heb Aids'. Justitie heeft de man en de agenten op het Aids-virus laten testen. Geen van allen bleek besmet. De officier van justitie verweet de man tijdens de rechtzitting bedreiging met de dood of zware mishandeling en eiste zes maanden gevangenisstraf.

In maart van dit jaar werd in Roermond een man wegens bedreiging van derden met Aidsbesmetting veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. In oktober vorig jaar werd voor het eerst een Aidspatient wegens eenzelfde delict veroordeeld. Het ging hierbij om een 30-jarige man die agenten van de spoorwegpolitie in Rotterdam met een vuile injectienaald had bedreigd.