Bush ontkent op oorlog met Irak uit te zijn

WASHINGTON, 2 nov. De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren ontkend dat hij uit zou zijn op oorlog met Irak.

Bush zei dat zijn uitlatingen van de laatste dagen slechts waren bedoeld om opnieuw de aandacht te vestigen op de noodzaak om de Iraakse bezetting van Koeweit te beeindigen en de buitenlandse gijzelaars te bevrijden.

'Ik wil een vreedzame oplossing voor deze kwestie', verklaarde Bush gisteren in Orlando in de staat Florida, waar hij een verkiezingsbijeenkomst van Republikeinse partijgenoten bijwoonde. 'Ik ben bereid om sancties de tijd te geven om werkzaam te worden (...) maar ik sluit verdere opties niet uit en ik probeer niet om ons land voor te bereiden op oorlog.' Wel zei Bush meer vastbesloten te zijn dan ooit om een einde te maken aan de Iraakse agressie tegen Koeweit.

De voormalige Franse minister van buitenlandse zaken Claude Cheysson beschuldigde Bush er gisteren van dat hij oorlog leek te willen. 'Ik geloof dat hij een oorlog nodig heeft. Laten we hem duidelijk vertellen dat het niet onze oorlog is en dat het allemaal goed en wel is voor de Amerikanen om een oorlog te beginnen, maar de Amerikanen zullen daarvan niet de hardste gevolgen ondervinden', stelde Cheysson in een vraaggesprek met Radio Monte Carlo.

De Franse president, Francois Mitterrand, verklaarde gisteren tegenover de Israelische minister van buitenlandse zaken, David Levy, dat een besluit over een eventuele oorlog volgende week zou kunnen vallen na de tussentijdse Congresverkiezingen van dinsdag. Een diplomatieke bron zei dat de dagen daarna volgens Mitterrand van essentieel belang worden.

De bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de Golf, generaal Norman Schwarzkopf, heeft intussen in een vraaggesprek met de New York Times gezegd dat de gezamenlijke troepenmacht van de Amerikanen en hun bondgenoten op zichzelf Irak zou kunnen verpletteren. Hij betwijfelde evenwel of dit in het belang zou zijn van de regionale stabiliteit.

Vier Amerikaanse gijzelaars in Irak hebben gisteren van president Saddam Hussein toestemming gekregen om te vertrekken. Volgens de Iraakse autoriteiten ging het om zieke en oudere mannen. In Bagdad is gisteren een vliegtuig aangekomen uit Geneve met een lading medicamenten aan boord. De Zwitserse autoriteiten hadden om humanitaire redenen toestemming gegeven voor de vlucht.

Tanzanie heeft vandaag een protest ingediend bij de Iraakse ambassadeur in Dar es Salaam wegens de recrutering van Tanzanianen in het Iraakse leger. Irak heeft de beschuldiging ontkend. (Reuter, AP, AFP)