Brussel verbiedt invoer varkensvlees uit de VS

BRUSSEL, 2 nov. De Europese Gemeenschap heeft met directe ingang de invoer van varkensvlees uit de Verenigde Staten verboden. Verder mag vanaf 1 januari ook geen Amerikaans rundvlees de EG meer in.

Dat heeft Ray MacSharry, Europees commissaris voor landbouwzaken, gisteren aangekondigd in Brussel.

De EG-maatregel is genomen wegens 'de toestand in de Amerikaanse slachthuizen die mogelijk gevaar kan opleveren voor de Europese consumenten'. Dat heeft MacSharry de handelsgezant van de Amerikaanse regering, Carla Hills, per brief laten weten.

De Europese Commissie volgt hiermee de aanbeveling van het veterinaire comite van de EG. Dit comite was na een routinecontrole in de VS tot de slotsom gekomen dat de hygiene in de Amerikaanse slachthuizen niet aan de eisen van de EG voldoet. Op volledig bedorven vlees zaten stempels die als bestemming de EG aangaven, aldus het comite.

De EG-import van varkensvlees uit de VS is niet erg groot. Vorig jaar leverden de VS voor 13,5 miljoen dollar varkensvlees aan de Gemeenschap. De import van Amerikaans rundvlees is veel groter. Vorig jaar bedroeg de waarde daarvan honderd miljoen dollar.

De Amerikaanse minister van landbouw, Clayton Yeutter, heeft gezegd dat de EG voorwendsels gebruikt om nieuwe barrieres op te werpen voor varkens- en rundvlees uit de VS. Uit zijn woorden kan worden opgemaakt dat de VS wellicht tegenmaatregelen gaan nemen in de vorm van een importverbod op EG-produkten. (DPA)