Broeken en jurken

Toen ik vijf jaar was, was ik verliefd op een jurkje. Het was van bruin ribfluweel, zo kort dat je m'n onderbroek kon zien en het had aan de zomen allemaal kleine donzige balletjes, die vrolijk schudden als je bewoog. Je kon er ook heerlijk mee friemelen. Ik wilde het elke dag aan. Maar jurkjes worden vies. Op een dag zouden we 's middags naar de bioscoop, naar Bambi, gaan. Ik wilde alleen mee als ik het jurkje aan mocht. Natuurlijk mocht het niet, want aan het jurkje was veel te goed te zien wat ik de afgelopen dagen gegeten had en waar ik mee gespeeld had. Ik ging in mijn vieze jurk in de badkamer zitten en deed de deur op slot. Mijn vader en mijn moeder en mijn zusje stonden achter de deur te roepen: kom nou, doe niet zo flauw. Maar ik was aan het huilen en bleef denken: jurk niet aan? Ik niet mee. Toen zag ik het broodmes door de kier tussen de deur en de deurpost komen en mijn vader wipte het haakje ermee op. En ik ging mee naar de bioscoop in mijn tweede liefste jurk, een zwarte met kleine aardbeitjes.

Zijn jullie net zo braaf als ik? Had jullie vader of moeder de jurk uitgekregen? Of doen jullie nooit een jurk aan? En al helemaal geen bruine? En voor jongens: absoluut geen korte broek?

Dat moeten we maar eens onderzoeken. Daarom zijn er vijf vragen:

1. Wat heb je vandaag aan? Geef een uitgebreide beschrijving. Sla sokken, onderbroek en haarspeldjes niet over!

2. Mag je zelf beslissen wat je aantrekt of hebben je ouders daar ook wat over te zeggen?

3. Zijn er dingen die je weigert aan te trekken, kleren waarin je echt niet naar school toe kan? Hoe zien die eruit?

4. Als je iets graag aan hebt, hoe komt dat dan? Door de kleur, omdat het zo lekker zit, omdat het lijkt op wat je favoriete popster of sportheld of klasgenoot aan heeft?

5. Als je helemaal zelf mocht kiezen en al het geld van de wereld had, wat voor kleren zou je dan het liefste dragen?

Beantwoord alle vragen zo uitgebreid mogelijk (je mag er ook zelf nog vragen bij maken en beantwoorden) en stuur ze op naar Onderzoek Kinderpagina, Bianca Stigter, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB in Amsterdam. Vermeld je naam, je leeftijd en je adres. Als de antwoorden voor 16 november binnen zijn, staat de uitslag van het onderzoek op 23 november op de Kinderpagina.