Bonden voorkomen gedwongen ontslag bij de Postbank

ROTTERDAM, 2 nov. Bij de modernisering van het betalingsverkeer bij de Postbank zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

De raad van bestuur van de NMB Postbank heeft gistermiddag de vakbonden toegezegd dat elke werknemer wiens functie door de modernisering overbodig wordt een passende andere baan krijgt aangeboden. Een akkoord over een sociaal plan komt hiermee binnen handbereik, aldus woordvoerders A. van Winden van de vakbonden en R. Vonk van de NMB Postbank.

Deze week heeft het personeel van de Postbank werkonderbrekingen gehouden om van de raad van bestuur de garantie te krijgen dat bij de modernisering geen gedwongen ontslagen vallen. De raad van bestuur heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat het zijn plicht is gedwongen ontslagen te voorkomen maar dat een garantie voor elk individueel geval niet kan worden gegeven. Van een koerswijziging onder druk van de acties is geen sprake, aldus Vonk. 'Men is er vanaf het begin van uit gegaan dat de reorganisatie zonder gedwongen ontslagen zou kunnen worden doorgevoerd.'

Dit weekeinde zal worden onderhandeld over een nadere invulling van het begrip 'passend'. Daarnaast willen de bonden meer duidelijkheid over het aantal werknemers dat door de modernisering zal worden getroffen. Tot nu toe is de raad van bestuur uitgegaan van een verlies van gemiddeld 350 arbeidsplaatsen per jaar gedurende een periode van zes jaar. Ook willen de bonden praten over de termijn waarop de codeercentra, waar de girobetaalkaarten nu nog met de hand worden verwerkt, worden gesloten. De bonden vragen de NMB Postbank nu al met scholingsmaatregelen te komen. Het vertrek van werknemers zou gemakkelijker moeten worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld door een soepele opstelling met betrekking tot de relatief goedkope hypotheken waarop bankpersoneel recht heeft.