Blaastest

'Heb je het al gehoord?', vroeg Klaas op een middag opgewonden aan Piet. 'Nee!?', antwoordde deze. 'Nou, vanochtend zijn op het vliegveld twee vliegtuigen de lucht in gevlogen!' 'Je meent het!', zei Klaas ongelovig. 'Ja, en dat is nog niet alles! Onbekende mannen hebben in een plas vlakbij het vliegveld twee rubberboten opgeblazen!'

Vandaag gaan we iets doen wat op het eerste gehoor opgeklopt klinkt, maar toch echt kan: met een zucht tientallen kilo's boeken de lucht inblazen. We hebben nodig: een pedaalemmerzak, een groot boek of een presenteerblaadje, en een dikke stapel boeken.

Spreid de pedaalemmerzak uit op de rand van een tafel, zodat het open uiteinde vrijhangt. Leg nu het grote boek of het presenteerblaadje op de zak en stapel daarop zo'n twintig kilo boeken.

Frommel het uiteinde van de zak samen zodat alleen een klein gaatje overblijft en blaas daardoor. Je zult merken, dat je zonder veel inspanning de zware stapel boeken de lucht in krijgt.

Dat dit zo maar kan, komt doordat de kracht waarmee je blaast zich gelijkelijk verdeelt over de inhoud van de zak. Dit staat bekend als het principe van Pascal, genoemd naar een zeventiende-eeuwse Franse wiskundige, natuurkundige en filosoof.

Als je lucht door het kleine gaatje blaast, zal die lucht zich verdelen en de druk in de zak zal bij elke ademstoot dus niet in een stap groter worden, maar geleidelijk. Je krijgt het gewicht omhoog omdat je ademstoot zich als het ware automatisch verdeelt tot kleine stapjes.

Met een sterke zak en een aangepaste proefopstelling kun je zelfs een compleet vriendje of vriendinnetje de lucht in blazen.

    • Felix Eijgenraam