Belgische ex-minister mogelijk mee naar Irak

BRUSSEL/ROME, 2 nov. De liberale Belgische politicus Willy de Clercq zal naar verwachting de Duitse oud-bondskanselier Willy Brandt naar Bagdad vergezellen om te onderhandelen over de vrijlating van de gijzelaars in Irak.

Behalve de Belgische oud-minister van financien en oud-commissaris van de Europese Gemeenschap was er sprake van dat ook de Italiaanse ex-premier Emilio Colombo naar Irak zal meereizen. Het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken liet vanmorgen echter weten dat Colombo, thans voorzitter van de christen-democratische fractie in het Europese parlement, alleen zal gaan als Brandts missie in opdracht van de Verenigde Naties plaatsheeft. In New York verklaarde de VN gisteren dat dit niet het geval is.

In Londen werd gisteren geirriteerd gereageerd op de reis van Brandt. Het ministerie van buitenlandse zaken zei in een verklaring dat deze een schending betekende van de overeenkomst van de Europese Gemeenschap van vorige week in Rome om niet met Bagdad over de vrijlating van gijzelaars te onderhandelen. De Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, heeft zijn Duitse en Italiaanse collega's over het Britse ongenoegen met de missie van Brandt ingelicht en stelde dat deze dient te worden ontmoedigd. De Britten toonden zich verontwaardigd dat zij ondanks het grote aantal Britse gijzelaars in Irak niet vooraf waren geraadpleegd over Brandts plannen.

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Hans van den Broek, keurt de reis eveneens af omdat deze in strijd is met de afspraak van Rome van vorige week.

De Deense socialistische oud-premier Anker J(o/)rgensen heeft vanmorgen gezegd dat hij naar Irak wil vliegen om de mogelijke vrijlating van de 31 Deense gijzelaars in Bagdad te bespreken. J(o/)rgensen, die nog geen vertrekdatum heeft vastgesteld, zei dat hij als privepersoon zal gaan. (AP, Reuter, DPA)