Amnesty: Saoediers folteren Jemenieten

ROTTERDAM, 2 nov. In geimproviseerde detentiecentra in Saoedi-Arabie zijn honderden Jemenieten slecht behandeld of gefolterd. Duizenden zijn opgepakt, kennelijk om geen andere reden dan hun nationaliteit, zo meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag gepubliceerde verklaring.

De tot de Golfcrisis ongeveer 2 miljoen Jemenieten in Saoedi-Arabie moeten op het ogenblik de prijs betalen voor de pro-Iraakse opstelling van de regering in Sana'a. Tussen eind september en eind oktober hebben al meer dan 500.000 van hen Saoedi-Arabie moeten verlaten omdat ze niet konden beantwoorden aan nieuwe voorwaarden voor een verblijfsvergunning.

Een delegatie van Amnesty was in Jemen om schendingen van de mensenrechten ter plaatse te onderzoeken toen de eerste berichten binnenkwamen over de uitwijzing van Jemenieten door Saoedi-Arabie. De delegatie is vervolgens naar de grens gegaan en heeft daar 800 teruggekeerde gastarbeiders gesproken.

Amnesty kreeg te horen dat Jemenieten naar willekeur waren opgepakt, thuis of op hun werk, van wie velen niets ten laste is gelegd. Sommigen werden eerst ondervraagd over hun opvattingen over de Golfcrisis en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Saoedi-Arabie. Een deel van hen leefde al meer dan 10 jaar in Saoedi-Arabie; een 21-jarige Jemeniet was in Riad geboren en was nog nooit in Jemen geweest.

Veel van de aan de grens opgewachte Jemenieten zeiden dat ze bij hun arrestatie of tijdens hun detentie waren gefolterd of slecht behandeld. Bij aanhouding waren ze geschopt of geslagen; in de detentiecentra die speciaal zijn opgezet voor de Jemenieten, waren ze met elektrische schokken behandeld, op het hoofd of de voetzolen geslagen en van slaap beroofd allemaal methoden, zo merkt Amnesty op, die in Saoedi-Arabie gebruikelijk zijn.

De Saoedische regering heeft in een eerste antwoord op desbetreffende vragen van Amnesty verzekerd dat 'het de vaste politiek is van koning Fahd en Saoedi-Arabie om onze Jemenitische broeders met affectie en waardigheid te behandelen We geloven niet dat die politiek vergaand is geschonden.'

Volgens het Jemenitische ministerie van volksgezondheid zijn de afgelopen twee dagen ongeveer 120 Jemenieten met nierproblemen die in Saoedische ziekenhuizen werden behandeld naar Jemen teruggestuurd. Drie van hen zijn onderweg overleden. De woordvoerder onderstreepte dat in Jemen te weinig apparatuur was om alle nierpatienten te behandelen.