Afwijkingen door Sovjet-kernproeven

STOCKHOLM, 2 nov. Naar schatting een half miljoen Sovjet-burgers hebben lichamelijke afwijkingen of aandoeningen opgelopen als gevolg van de kernproeven van de afgelopen veertig jaar in het Centraal-Aziatische Semipalatinsk. Dit heeft een Sovjet-arts, professor Majra Zjangelova, gisteren gezegd op een medisch symposium in het noorden van Zweden. Het Zweedse persbureau TT meldde datvolgens Zjangelova een derde van de kinderen die in en om Semipalatinsk worden geboren afwijkingen vertonen. Ook doen zich aanzienlijk meer gevallen van kanker voor onder mensen bij Semipalatinsk dan elders in de Sovjet-Unie. Er is tot dusverre weinig bekend geworden over de gevolgen voor de volksgezondheid van de circa 300 kernproeven die er in totaal in Semipalatinsk zijn gehouden. Volgens Zjangelova zijn officiele rapporten hierover tot vorig jaar geheim gehouden. Zij is nu bezig met een veelomvattend onderzoek naar de gevolgen. (AP)