Wanprestatie Duitsers in Luxemburg

LUXEMBURG, 1 nov. De Duitse bondscoach Berti Vogts heeft bij zijn debuut in een kwalificatietoernooi tegen een onbeduidend voetballand gebalanceerd op de rand van de afgrond. Wereldkampioen Duitsland ontsnapte in de voorronde van het EK aan een afgang door in en tegen het nietige Luxemburg maar net te winnen: 3-2. De Luxemburgers, met slechts drie profs in het elftal, kwam enkele keren dicht bij de niet onverdiende gelijkmaker. Aanvankelijk verliep weliswaar alles naar wens voor de Duitsers, maar na de 3-0 voorsprong (doelpunten van Klinsmann, Bein en Voller) raakte de formatie van slag af.

Girres (57) en Langers (65) brachten in het met iets meer dan 9000 toeschouwers uitverkochte stadion van Luxemburg de spanning terug. Bij de Duitsers, die nog zonder de voormalige Oostduitsers speelden, haalden slechts Matthaus, Brehme en de aankomende Bayern-topper Strunz een voldoende. Luxemburg speelde bijna even sensationeel als in 1989 tegen Belgie, toen het in Brussel een 1-1 weghaalde. Duitsland krijgt pas op 1 mei een kans zich van het prestige-verlies te herstellen. Eventueel versterkt met de oud DDR-internationals speelt de ploeg dan zijn volgende kwalificatie-interland in Hannover tegen Belgie, dat eerder startte met een nederlaag in en tegen Wales.

Vogts was achteraf niet te spreken over de prestatie van zijn team. 'Aanvankelijk ging alles zoals we hadden verwacht. Na de 3-0 werd de concentratie minder. Verdedigend speelden we niet agressief genoeg meer. Een onnodige fout bracht Luxemburg terug in de wedstrijd. Het had nooit mogen gebeuren dat we daarna nog in de problemen kwamen.'

Paul Philippe, technisch leider van Luxemburg, ging wat te ver in zijn commentaar. 'Ik wil niet overdrijven, maar we hadden kunnen winnen. Mijn ploeg heeft ongelooflijk goed gespeeld. Onze voetballers hebben de wedstrijd van hun leven gespeeld.'

Het duel werd ontsierd door supportersrellen, die zich afspeelden voor het begin. Enkele honderden Duitse fans, waarschijnlijk zonder toegangskaart naar het stadion gekomen, raakten slaags met de Luxemburgse politie. Aanhangers van het thuisland werden bekogeld met allerlei voorwerpen, waaronder volle bierflessen. Verscheidene mensen werden gewond naar het ziekenhuis vervoerd. Voorzitter Neuberger van de Duitse voetbalbond (DFB) verklaarde dat er sprake was van 'geplande rellen'. Ondanks veel veiligheidsmaatregelen alle toeschouwers werden gefouilleerd liep het uit de hand.

Malta

In tegenstelling tot Luxemburg heeft Malta in zijn eerste wedstrijd in groep 6 laten zien nog steeds een onbetekenend voetballandje te zijn. In Athene had Griekenland geen enkele moeite zijn eerste duel in de poule waar ook het Nederlands elftal uitkomt te winnen, 4-0. Topscorer Saravakos schoot vanaf elf meter een keer tegen de lat.

Malta kwam slechts een keer dreigend in de buurt van het doel van de tegenstander. Aanvaller Scerre stuitte in de 57ste minuut op doelman Papadopoulos. Op dat moment leidde Griekenland, sterk verjongd sinds de uitschakeling voor afgelopen toernooi om het wereldkampioenschap, al met 2-0. De formatie van bondscoach Antonis Georgiadis, op 21 november in Rotterdam tegenstander van Nederland, opende de score na 37 minuten dankzij Tsiantakis. Karapialis, Saravakos, uit een vrije trap, en Borbokis voerden de produktie verder op.

Kiprich

De Hongaarse Feyenoorder Jozsef Kiprich heeft in de kwalificatie-interland van zijn land tegen Cyprus uit strafschoppen twee doelpunten gescoord. De eilandbewoners gaven in Boedapest behalve twee strafschoppen ook een eigen doelpunt weg. De overwinning voor Hongarije viel desondanks mager uit: 4-2.

De Hongaren namen in groep 3 de koppositie over van de Sovjet-Unie, dat zaterdag in en tegen Italie het tweede duel speelt. De nieuwe lijstaanvoerder verzamelde vier punten uit drie wedstrijden en is nog ongeslagen.

Oostenrijk

Het Oostenrijkse voetbalelftal is al vrijwel kansloos voor de eindronde van de Europese titelstrijd. De formatie van de nieuwe bondscoach Alfred Riedl verloor in Belgrado van Joegoslavie met 1-4. Oostenrijk had zich eerder belachelijk gemaakt door te verliezen van de ploeg die debuteert in het toernooi, de Faroer. Het leidde tot het ontslag van bondscoach Hickersberger. Zijn opvolger zag geen kans het elftal in korte tijd op het juiste spoor te krijgen.