Verzekeraars op zoek naar vierwielers

ROTTERDAM, 1 nov. Overkoepelende verzekeringsorganisaties uit vijftien Europese landen gaan onderling informatie uitwisselen om gestolen auto's die in het buitenland terechtkomen, terug te krijgen. Tot nu toe was het voor de verzekeraars officieel niet mogelijk buiten hun landsgrenzen onderzoek te doen naar gestolen voertuigen.

Het Europese Comite van Verzekeraars (CEA) gaat er bij de Europese autoproducenten op aandringen bij elk voertuig in de voorruit een onuitwisbaar registratienummer te plaatsen. Een centrale informatiedienst zou dan de gegevens kunnen verzamelen om zo verdwenen vierwielers bij de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen. Dit gebeurt al in de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Afrika. In de Verenigde Staten is het aantal teruggevonden auto's daardoor met veertig procent gestegen. De Duitse autofabrikant Daimler-Benz zou inmiddels gehoor hebben gegeven aan de oproep om een registratienummer aan te brengen.

Jaarlijks verdwijnen in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie, Italie, Denemarken, Zweden en Nederland ongeveer 260.000 auto's over de nationale grenzen. Dat is ongeveer een kwart van het totale aantal gestolen auto's in deze landen. Hiervan worden weer 90.000 tot 100.000 voertuigen geexporteerd, waarvan een derde door mafia-achtige syndicaten, aldus het CEA. Voor de verzekeraars betekent dit een gezamenlijke schadepost van ongeveer drie miljard gulden.

In Nederland werden in 1989 volgens cijfers van het CBS ruim 24.000 auto's gestolen. Het CBS baseert zich op cijfers die de politie verstrekt over het aantal processen verbaal van gestolen auto's. Het CBS noch de Centrale Recherche Informatiedienst kon gegevens verstrekken over het percentage gestolen auto's dat naar het buitenland verdwijnt. (ANP)