Robson geeft uitblinker Jerry de Jong niet veel hoop op eenbasisplaats

KERKRADE, 1 nov. Jerry de Jong werd ruim een jaar geleden door PSV met het oog op de toekomst overgenomen van Heerenveen als eventuele opvolger van verdediger Eric Gerets. Gisteravond excelleerde De Jong bij PSV op het middenveld, van waaruit hij met zijn rushes de basis legde voor twee doelpunten waardoor PSV uiteindelijk met 3-1 de inhaalwedstrijd voor de competitie op Kaalheide won tegen Roda JC.

Trainer Bobby Robson en zijn assistent Hans Dorjee koketteerden na afloop glunderend met hun tactische 'meesterzet', die waarschijnlijk volstrekt in de vergetelheid zou zijn geraakt wanneer scheidsrechter Van Vliet bij de stand van 1-1 een signaal van zijn grensrechter had genegeerd. Van de Luer maakte voor Roda een prachtig doelpunt dat werd afgekeurd wegens buitenspel van Haan. PSV wankelde in die periode als een groggy bokser die al enkele keren in de touwen had gehangen. Zoals bijvoorbeeld vijftig seconden na de rust toen Van Breukelen weer eens te voortvarend zijn doel uitstormde en mistastte op het passje van Hanssen, waarmee de achterstand uit de eerste helft door Roda werd genivelleerd.

Doelpunten van De Jong, de eerste en de derde van PSV, en een treffer van Ellerman accentueerden uiteindelijk het klasseverschil tussen beide ploegen. Waarbij de uitslag opnieuw het bewijs vormde dat elftallen als Ajax dat met Willems, Silooy en Jonk ook een paar hele dure klanten op de reservebank heeft zitten en PSV over vervangers beschikken die kwalitatief in ongeacht welk ander elftal in de eredivisie zonder verdere discussie een basisplaats zouden hebben.

Hoop

Maar in een topelftal als PSV ligt dat anders. Jerry de Jong: 'Ik heb lang op mijn kans moeten wachten, maar nu het eenmaal zover is hoop ik toch wel een tijdje in het eerste te blijven spelen.' Een paar honderd meter verder sloeg trainer Bobby Robson die hoop echter de bodem in: 'Wanneer Romario terugkomt veranderen we ons systeem weer. We zouden wel gek zijn wanneer we dat niet deden. Hij is de gemakkelijkst scorende spits in de eredivisie. Het concept wordt afgestemd op hem. Dat betekent dat we spelen met twee spitsen en op de flanken met twee hangende aanvallers daarachter.'

Is er voor Jerry de Jong nog hoop dat hij in dat geval verhuist naar de achterste lijn, voor Kalusha betekent een dergelijk concept waarschijnlijk opnieuw een verbanning naar de reservebank. Gisteravond speelde PSV met Ellerman, Bosman en Kalusha met drie aanvallers, maar dat was een pure noodoplossing omdat niemand bij PSV precies weet wanneer Van Aerle, Erwin Koeman of Romario terugkeren. Hoewel de blessure van Romario, de Braziliaanse wondervoetballer, gedeeltelijk ook een psychologische kwestie is. Hij is bang ernstig geblesseerd te raken, waardoor hij op het WK ook al niet serieus genomen werd in het Braziliaanse elftal, en wil eerst volledig genezen.

Tombola

Tot die tijd blijft de opstelling van PSV een soort tombola. Hoewel het elftal zelfs in gehandicapte versie evenals Ajax zo'n surplus aan kwaliteit heeft dat de rest van de eredivisie kwalitatief bij dit tweetal niet eens in de buurt komt. Niettemin was Robson uiterst opgelucht dat de kater van het verlies tegen Ajax drie dagen later alweer naar de achtergrond werd verdrongen door de triomf tegen Roda, dat vorig seizoen PSV nog twee keer heeft verslagen. Robson: 'Na de nederlaag tegen Montpellier moesten we drie weken wachten voordat we ons konden revancheren. Nu duurde dat maar drie dagen. De wil om te winnen na zondag was enorm binnen het elftal. Maar probeer dat meer eens vast te houden wanneer je zo lang niet voetbalt.'

Trainer Jan Reker van Roda paste zijn commentaar moeiteloos aan de uitslag aan van gisteravond. Reker: 'Wij hebben alleen een kans wanneer PSV een slechte dag heeft. Maar het elftal speelde vanavond te goed en is in zo'n situatie dan toch een maatje te groot voor ons.'

Niettemin moet Reker in werkelijkheid met de nodige nostalische gevoelens terugdenken aan vorig jaar toen zijn team nog zoveel kwaliteit bezat dat het voor iedere topclub op Kaalheide een regelrechte Angstgegner was. Zelfs het afdwingen van Europa-Cupvoetbal bleek met inmiddels verkochte voetballers als Fraser en Van Loen nog in de gelederen geen probleem. Reker denkt dat, wanneer de blessuregolf bij Roda achter de rug is, kwalificatie voor Europees voetbal ook dit jaar weer tot de mogelijkheden behoort. Maar het valt nauwelijks voor te stellen dat hij daar diep in zijn hart ook in werkelijkheid in gelooft.

    • Marc Serné