Religieuze conflicten slaan over naar Bangladesh; Weer heviggeweld in India

AYODHYA, 1 nov. De acties van fundamentalistische hindoes in de 'heilige' stad Ayodhya voor de bouw van een tempel hebben opnieuw tot botsingen met moslims geleid in heel India. Gisteren vonden 22 mensen de dood, waarmee het totaal aantal dodelijke slachtoffers in acht dagen op 178 is gekomen. In buurland Bangladesh wreekten woedende moslims zich op hindoes.

De spanning in Ayodhya, een stadje van amper 50.000 inwoners en met 3.000 tempels, was vandaag nog te snijden. Ten minste 10.000 hindoe-militanten bleven vannacht in de stad, onder wie veel leden van de fundamentalistische Wereldraad van hindoes. Zij hebben gedreigd vandaag een nieuwe poging te ondernemen hun doelwit, de Babar-moskee, te bestormen. In de heilige Saryurivier werden vandaag drie met zandzakken verzwaarde lijken gevonden. Volgens hindoe-actievoerders ging het om gevallen van executie door de politie.

De autoriteiten hebben de militante hindoes in Ayodhya aangeboden gratis uit de stad te vertrekken, maar naar verwachting zullen maar weinigen daar gebruik van maken. Voorafgaande aan de dag waarop met de bouw van de tempel zou worden begonnen, 30 oktober, had de regering van de deelstaat Uttar Pradesh al het vervoer stilgelegd, maar veel militante hindoes wisten desalniettemin Ayodhya te voet te bereiken. Twee dagen geleden slaagden militante hindoes erin het grote moskee-complex binnen te dringen en de hindoe-vlag te planten op de drie dakkoepels.

De afgelopen dagen hebben hindoes in Ayodhya en andere Indiase steden deze actie als een overwinning gevierd. Jonge hindoe-militanten liepen met fakkels door moslimbuurten en riepen tegen moslims gerichte leuzen.

Veiligheidstroepen in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, verjoegen gisteren een grote menigte moslims die zich met geweld tegen hindoes hadden gekeerd. De moslims vormen in Bangladesh, in tegenstelling tot in India, een grote meerderheid.

Pag.4: Vervolg

    • Bernard Imhasly